Det bliver mere og mere oppe i tiden at høre om præ- og probiotika. Det skyldes, at vi i dag har fået meget fokus på fordøjelse og tarmbakterier (tarmflora). Præ- og probiotika er ikke medicin – snarere tværtimod. En ganske kort og forenklet forklaring: præbiotika er naturlige fødevarer, som vi kan spise for at forbedre miljøet i tarmene for de gode tarmbakterier, probiotika er fødevarer, som vi kan spise for at tilføre flere gode tarmbakterier til vores fordøjelse.

 

Præbiotika: er forskellige fødevarer, som vores tarmbakterier er vilde med. De har særligt gavnlige fibre, som mælkesyrebakterierne lever af, og som hjælper mælkesyrebakterierne til at formere sig. Nogle eksempler på typiske og gavnlige præbiotika: løg, hvidløg, porrer, asparges, bitre salater, mælkebøtte, jordskok, kål, nødder og persille. Men også grøn te, rå cacaobønner, chiafrø og granatæble er gode præbiotika. Lidt rødvin i ny og næ menes også at være en god præbiotika.

 

Probiotika: er fødevarer fyldt med mælkesyrebakterier. Du kan købe fødevarer, som allerede er mælkesyrede, og som har mange gode bakterier i. Du kan også selv lave mælkesyrede fødevarer og på den måde forbedre din tarmflora. Vær dog opmærksom på, at probiotika IKKE må være pasteuriseret eller opvarmet, for så er bakterierne slået ned, og det giver jo ikke flere vitale bakterier til din tarm. Nogle eksempler på probiotika: surdejshævet brød, ost, surmælksprodukter som f.eks. yogurt, mælkesyrede grøntsager (f.eks. surkål, kimchee), kombucha, kefir, tempeh, miso, labne, gravad laks, gammeldags modnede sild.

 

Vi går rundt med ca. 2 kilo fordøjelsesbakterier i mave og tarme. Hvis du tæller dem, så kommer du op på ca. 100 billioner bakterier – så du er aldrig alene, men de er heldigvis dine venner. Uden dine bakterier vil du ikke kunne leve. Ny forskning viser, at fordøjelsen og hjernen har et uadskilleligt samarbejde: der sendes hele tiden signaler frem og tilbage imellem dem, og når fordøjelsen virker optimalt, så virker hjernen også optimalt. Selv dit humør er afhængig af din fordøjelse.

 

Du kan spise både præbiotika og probiotika som tilbehør til dine sædvanlige måltider. Du kan også benytte de præbiotiske fødevarer som en del af selve retten og ikke bare som tilbehør. Probiotika kan også indgå i selve retten, men må dog som sagt aldrig opvarmes, og husk at det tilfører en del syrlighed til smagen.

 

Indlæser Samtale