Det er solen, der sikrer, at vi får rigelige mængder af D-vitamin på en helt naturlig måde, for huden optager solstrålerne og danner D-vitaminerne. Din mulighed for at få sol og dermed D-vitamin her i vinterhalvåret er nærmest lig med nul. Solens bidrag til vores D-vitaminproduktion afhænger af solens højde på himlen og dermed skarphed. En tommelfingerregel: Vi producerer mest D-vitamin, når vores skygge er kortere end vores kropshøjde, så jo højere solen står, desto mere D-vitamin laver kroppen. Og lige nu i Danmark står solen lavt og er kun fremme få timer, så vi har ikke mulighed for at få nok D-vitamin fra solen.

D-vitamin fremmer optagelsen af calcium og fosfat fra tarmen samt aflejring af disse mineraler i knogler og tænder. Ved mangel på D-vitamin risikerer vi bl.a. muskelsvaghed, knogleskørhed og dårlige tænder. Også humør og immunforsvar bliver forringet af mangel på D-vitamin. Det er et fedtopløseligt vitamin, dvs. at vi også skal spise tilstrækkelig med fedt for at kunne udnytte D-vitaminet – ellers ryger det bare lige igennem.

Hvor finder du D-vitamin? Der er intet, der slår levertran! Men du kan også finde masser af D-vitamin i fede fisk som sild, ål, ansjoser, laks og ørred. Heldigvis er der også masser af vitaminer i æg. Det er egentlig interessant, at vi i Danmark har en stærk tradition for netop at spise fede fisk sammen med æg i de kolde, solfattige vintermåneder. På den måde sikrer vi os at få de nødvendige fedtstoffer og vitaminer, og især D-vitaminer. Og som en lille bonusoplysning kan jeg fortælle, at vilde svampe er rige på D-vitamin, så hvis du er veganer, er svampene din ven.

Du kan se en oversigt over bedste D-vitaminkilder lige her: http://frida.fooddata.dk/ShowList.php?compid=126

Indlæser Samtale