”Overspisning af kulhydrater er sandsynligvis vigtigste årsag til det metabole syndrom og dermed formentlig også cancer” var de indledende ord til dette foredrag.

Overlæge i urologi Jan Hammarsten har forsket i og arbejdet med cancer i urinvejene, prostata mv. i en menneskealder, og foredragets titel var ”Livsstils- og diætforandringer som kan mindske risikoen for cancer”.

Det metabole syndrom og dets eftervirkninger er dybest set en skade i stofskiftet, som er karakteriseret ved et nedsat blodsukkeroptag, som efterfølgende fører til forhøjet insulinniveau og insulinresistens. Denne basale afvigelse repræsenterer en kobling til diabetes, åreforkalkning, højt blodtryk, fedme mv.

Det metabole syndrom har vist en forbindelse til øget risiko for kræft i stort set alle organer. Forskningsdata fortæller, at kræft kan ses som et svar på det metabole syndrom. Sygdommene kan ses som grene i et træ, der deler en fælles sygdomsmekanisme. Det betyder, at hvis man vil reducere risikoen for kræft, bør man anvende samme livsstils- og kostændringer, som reducerer risikoen for livsstilssygdomme.

Livsstils- og kostændringer, der anses for at nedsætte risikoen for kræft og livsstilssygdomme er:

·       reduceret kronisk stress

·       reduceret rygning

·       tilstrækkeligt D-vitamin (D-vitaminmangel er koblet til alle aspekter af det metabole syndrom)

·       tilstrækkelig fysisk aktivitet (min. 3 x 30 min. om ugen)

·       reduceret kulhydratforbrug

Jan Hammarsten mener, at det metabole syndrom er den største dræber i moderne tid og en større katastrofe end Anden Verdenskrig.

Læs mere og se hele TRÆET her: http://www.lchfevents.se/wp-content/uploads/2018/03/lchfevents-S%C3%A4ffle-2018-jan-hammarsten.pdf

Foto er fra Jan Hammarstens foredrag.

Ovenstående er mit korte referat af et foredrag fra LCHF Event Säffle 2018.

Indlæser Samtale