Nyt dansk studie offentliggjort i juli viser positiv effekt på Type2Diabetes ved en kost med færre kulhydrater og flere proteiner. Undersøgelsen har sammenlignet virkningen på diabetikeres nøgletal for den almindeligt anbefalede kost til Type2Diabetikere på 50 energi% kulhydrater, 17 energi% protein og 33 energi% fedt mod en kost med 30 energi% kulhydrater, 30 energi% protein og 40 energi% fedt.

Undersøgelsen er lavet i et samarbejde mellem Bispebjerg Hospital og Institut for Idræt og Ernæring, og resultaterne viser, at en kost med reduceret kulhydrat sænker langtidsblodsukkeret og reducerer leverfedt. Det er altså endnu et studie, der beviser den gavnlige effekt af at minimere kulhydraterne i maden, hvis man har diabetes.

Diabetesforeningen er tavs som graven. Nok har de åbnet en smule op for andre muligheder for at spise en diabetesvenlig kost, end den de normalt anbefaler, men en nyhedsoverskrift som dette spritnye studie kan give anledning til, er åbenbart ikke særlig højt oppe på foreningens prioriteringsliste. Det ville være så skønt, hvis den danske Diabetesforening ville gå foran i kampen for at hjælpe deres medlemmer med at få et stabilt lavt blodsukker og en sundere lever. Det er i mit perspektiv uetisk at lade være.

Læs resume af rapporten her:

”A carbohydrate-reduced high-protein diet improves HbA1c and liver fat content in weight stable participants with type 2 diabetes: a randomised controlled trial” https://link.springer.com/article/10.1007/s00125-019-4956-4?fbclid=IwAR2na7pFPzb_VGjozO_3RYHIZmmSFkObpJCZs9Q9E6-IU9bJG1qOULmboXs

Indlæser Samtale