At tælle kalorier giver ikke mening ift. sundhed.

Det er faktisk helt ude i Hampen! Sundhedsmyndighederne siger: Forbrænd det samme antal kalorier, som du spiser, for så tager du ikke på i vægt. Og forbrænd flere kalorier end du spiser, så taber du dig. Man kalder det energibalancen, men det er noget vrøvl ift. vægttab. Hvis jeg ville tabe mig og forbrændte flere kalorier hver dag, end jeg spiste f.eks. en forbrænding svarende til 1 kg kropsvægt om måneden, så ville jeg i løbet af 4 år veje 5 kg. Dét kan enhver se, er noget vrøvl.

Når sundhedsmyndighederne taler om energibalancen: kalorier ind = kalorier ud, skelner de ikke mellem fødevarernes forskellige virkning på vores krop. De sidestiller 100 kcal fra fed fisk med 100 kcal fra småkager. Men i vores krop forbrændes de to forskellige fødevarer vidt forskelligt, og kroppen reagerer forskelligt på fødevarernes næringsindhold. Småkagerne feder, men det gør fisken ikke. Småkagerne har ingen vigtige næringsstoffer, men fisken er fuld af vigtige næringsstoffer.

Kroppen har naturligvis brug for gode næringsstoffer og energi (kalorier) for at kunne klare alle funktioner inde i kroppen og for at kunne bevæge sig. Den har et basalt stofskifte, der hele tiden sørger for din overlevelse. Hvis der sker ændringer udenfor kroppen eller inde i kroppen, så regulerer kroppen sit stofskifte. Det betyder, at hvis du indtager færre kalorier over en periode, så skruer kroppen automatisk ned for sit stofskifte og finder et passende niveau, så du ikke dør eller tager skade. Er du udsat for regulær sult, vil kroppen nedjustere stofskifte og andre livsvigtige funktioner i meget lang tid. På et tidspunkt lukker den også ned for vitale funktioner, indtil den enten dør eller får tilført energi igen.

Hvis du bare skærer ned på antallet af kalorier uden at vurdere næringsindholdet ift. din krops behov, så vil du med tiden risikere at udpine kroppen og til sidst blive fejlernæret - og ikke nødvendigvis tabe dig. Kalorietælling er ikke en hensigtsmæssig metode til vægtregulering. Spis autentisk næringsrig mad, så behøver du ikke at skulle gå på nogen anden diæt, end den du som menneske er skabt til at leve af. Og du behøver slet ikke spilde din tid på at tælle kalorier.

Indlæser Samtale