For fødevareproducenterne er det udseendet, der tæller. Broccoli i dag indeholder ikke lige så mange vitaminer og mineraler som for 50 år siden, og en kartoffel har f.eks. mistet en enorm del af sit A-vitamin. Det er der lavet helt konkrete og faktuelle målinger på, og det er rystende, hvor meget vi har mistet i tidens løb.

Der er mange årsager til det, jeg kalder at forarme vores fødevarer. Vores landbrugsjord bliver først og fremmest udpint for næringsstoffer, når der ikke tilføres andet end kunstgødning, og når der prioriteres monokulturer uden tilstrækkeligt sædskifte. Dertil kommer en jagt på større, flottere, mere spændende, sødere og saftigere produkter, som foregår gennem forædling på flere niveauer f.eks. gennem krydsning, selektion eller genmanipulation med et helt specifikt mål for ændringen af råvaren. Men der bliver ofte tabt noget vigtigt og naturligt undervejs.

Animalske produkter ændrer også deres næringsindhold gennem den måde, de produceres på, f.eks. har konventionelt staldkvæg en lavere mængde af de vigtige Omega-3 fedtsyrer i kødet end de græsgående, så det er slet ikke ligegyldigt, hvilken bøf du vælger til aftensmaden.

Når Fødevarestyrelsen laver beregninger på næringsindholdet i et bestemt produkt, så kunne jeg godt lide at vide, hvilke kriterier de bruger. Hvis jeg f.eks. vil vide noget om næringsindholdet i broccoli, så kunne jeg spørge mig selv: er det målt lige efter høst? er broccolien fuldmoden ved målingen? er det en bestemt art af broccoli? er målingerne gældende for moderne forædlede udgaver af broccoli?

Vores krop får ikke tilstrækkeligt af de nødvendige næringsstoffer, når vores fødevarer ikke indeholder dem, der er brug for. Også enzymer og mikroorganismer, som skulle hjælpe os med at fordøje maden, findes i mindre og mindre grad i vores moderne fødevarer. Hvis du ikke selv har mulighed for at producere dine egne råvarer, så er det bedste bud at vælge økologisk/biodynamisk og i hvert fald undgå færdigproducerede produkter, som om muligt har endnu ringere indhold af nødvendige næringsstoffer til en sund krop.

Se mere her, og læs evt. også de nævnte henvisninger i artiklen. Det er relativt gamle undersøgelser, men tror du næringsindholdet er blevet bedre i dag? Tjek selv ved at sammenligne med de danske tal:

https://www.dr-rath-foundation.org/2007/06/cant-we-get-all-of-the-vitamins-we-need-in-our-food/

https://frida.fooddata.dk/GrpList.php

Indlæser Samtale