Jeg har lært, at ”kultur” slår alt. Det gælder nok også for noget så traditionsbundet, som hvad man spiser Juleaften i sin egen familie. At man personligt siden sidste jul bevidst har ændret sin hverdagsmad, kan virkelig blive en udfordring, når man står overfor traditionerne og de kulturbetingede forventninger til en god og rar begivenhed.

Her er mine tre udfordringer, som jeg hvert år kan tage stilling til:

  • - Traditionel dansk jul med and/flæskesteg, hvide kartofler, brunede kartofler, klassisk varm rødkål, svesker, æbler og meljævnet brun skysovs. Risalamande med lun kirsebærsauce til dessert.
  • - Low carb-tilpasset dansk jul med and/flæskesteg, kogt blomkål, klassisk varm rødkål, æbler og (mel)jævnet brun skysovs. Hytteost-alamande med lun kirsebærsauce til dessert.
  • - LCHF/KETO dansk jul med and/flæskesteg, kogte rosenkål, kold rå rødkålssalat med hakkede valnødder og granatæbledrys, flødejævnet skysovs. Hytteost-alamande med rå tyttebær til dessert.

 

Det bliver dog lettere og lettere for hvert år at vælge julemad, hvilket formentlig skyldes, at anderledes måltider her hos mig efterhånden er blevet en fuldstændig normal og integreret del af hverdagen – og højtiderne – selvom de for bare få år siden var som helt igennem dansk madtradition ”all inclusive”.

Når du inden jul har taget dit personlige valg, så kan du efterfølgende beslutte dig for, hvilken kategori dit valg skal falde ind under: den gode, den onde eller den grusomme. Jeg vil altid vælge karakteren ”den gode”, for jeg har overvejet både fordele, ulemper og ikke mindst konsekvenser ved de tre forskellige scenarier. Det frigiver en masse god energi, at jeg træffer et bevidst valg, og at jeg kan nyde måltidet og aftenen fuldt ud, uden hverken at have dårlig samvittighed eller føle afsavn. Jeg har jo valgt, og det valg VIL blive ”den gode” uanset hvilken, jeg valgte.

God Jul!!

Indlæser Samtale