Vi tror, at madspild først og fremmest forekommer hos producenterne, i forretningerne eller i den private husholdning. Men går vi længere ind i madspildets materie, opdager vi, at det største madspild findes et helt andet sted.

I 2005 besluttede amerikanske myndigheder i samarbejde med danske og udenlandske forskere at få endeligt fastlagt, hvor meget mennesket har brug for af fedt, protein, fiber, kulhydrater og mikronæringsstoffer. De kom bl.a. frem til følgende (side 275): ”Den nedre grænse for kulhydrat i maden, som er nødvendig for at overleve, er tilsyneladende nul, forudsat at tilstrækkelige mængder af protein og fedt indtages.” Dette forklarer samtidig det faktum, at der ikke findes mangelsygdomme hos mennesker forårsaget af for få kulhydrater.

Tænk, hvad de oplysninger burde gøre i forhold til vores kostvalg. Hvorfor anbefaler de danske myndigheder, at 45-60% af vores energi skal komme fra kulhydrater, når vi ikke har brug for dem? Der findes ingen livsnødvendige kulhydrater, så hvordan retfærdiggør vi dyrkning og fortæring af noget, der ikke er nødvendigt for vores sundhed og eksistens?

Det mest unødvendige kulhydrat, der findes, er sukker. 70% af alle industrifremstillede fødevareprodukter indeholder både sukker og kunstige tilsætninger, og det gavner hverken vores sundhed eller klimaet. Sukker har ingen næringsværdi og er udelukkende tomme kalorier.

Desuden tager kulhydrater pladsen op i kroppen for vigtige essentielle næringsstoffer såsom protein og fedt. Med de rette proteiner og fedtstoffer kan vi rigeligt få dækket vores behov for mineraler, vitaminer, enzymer og sporstoffer.

Alle de unødvendige kulhydrater skal dyrkes, gødes, håndteres, transporteres, opbevares, pakkes, leveres og afhentes med dertil hørende klimabelastning, og undervejs vil der også være et unødvendigt spild.

Giv kulhydraterne til de dyr, der har brug for dem. Mennesket har kun brug for protein og fedt for at trives. Alt andet vil være spild: madspild.

Marie Raes, kostvejleder og debattør, Bryrup

Læserbrev optaget i Berlingske søndag d. 14. november 2021, foto fra Berlingske.

https://www.berlingske.dk/laesere/det-stoerste-madspild-er-aldrig-blevet-italesat 

Indlæser Samtale