”Jeg fandt en god metode, der så ud til at virke på mine patienter med Type2Diabetes, nemlig LowCarb-kost! Nu er det dejligt at gå på arbejde hver dag!" startede Tina Brus med at erklære.

Tina Brus har arbejdet som diabetessygeplejerske i Vivalla Sundhedscenter, Ørebro, Sverige siden 2009 med meget fine resultater: Region Örebro er nummer 1 i Sverige i behandlingen af diabetes, idet 64% af Tinas patienter når deres individuelle mål på trods af, at regionen er et lavtlønsområde med høj forekomst af arbejdsløshed, kriminalitet og antal ny-svenskere. "Vi er meget stolte over vores resultater, der også skyldes et tæt samarbejde mellem alle faggrupper på sundhedscentret," fortæller hun.

Tina Brus gennemgik, hvordan hun med succes rådgiver Type2Diabetikere, der endnu ikke har opdaget kulhydratfattig kost. Alternativet til kosten er mere medicin, og det kan aldrig være bedre end sunde fødevarer. Tina taler med sine patienter om:

•         Hvad skal du gøre for at sænke dit blodsukker og reducere risikoen for komplikationer?

•         Hvad skal du gøre for aldrig at lide af diabetes?

•         Hvordan ser diabetikerens hverdag ud?

•         Hvad kan gøres, hvis du ikke kan ændre din livsstil?

I sin vejledning benytter hun letforståelige visuelle redskaber såsom skitser og plancher med fødevarer.

Tina præsenterede også disse pointer:

·       Diabetesbehandling bør fokusere på sundhedsfremme fremfor sygdomsbehandling med medicin. Diabetikeren bør opfattes som et sundt menneske, der har et livsstilsproblem.

·       Ny-svenskere har dobbelt så stor risiko for at få diabetes end svenskerne. Dette skyldes dels deres ændrede aktivitetsniveau og dels deres ændrede kostvaner og vestligt inspirerede madkultur.

·       Hurtig indsats og rådgivning efter diagnosticering er vigtig – helst inden for en uge.

·       Forståelse for egen diabetes er den væsentligste faktor for motivation til livsstilsændring og sundhedsfremme. Hyppig måling af blodsukker er essentiel for at forstå fødevarernes indflydelse på kroppen. ”Spis og mål” er et mantra i rådgivningen.

Tina har arbejdet som diabetes sygeplejerske siden 2009 og har ca. 500 patientmøder om året. Udover de daglige patientkontakter sidder hun med i Diabetesrådet Region Örebro, hvor hun repræsenterer alle diabetessygeplejersker i regionens primære sundhedstjeneste.

Tina Brus er desuden uddannet kostvejleder fra Paleo Institute og er gæsteskribent på DietDoctor.com https://www.dietdoctor.com/se/att-antligen-komma-ut-ur-garderoben

Fotos er fra Tina Brus’ foredrag.

Ovenstående er mit referat af et foredrag fra LCHF Event Säffle 2018.

Indlæser Samtale