Igennem menneskets evolution og før landbrugets opståen var der rigeligt med vilde dyr.

Den største fordel ved det var, at dyrene kunne jages året rundt fra varm sommer til iskold vinter. Alle steder på jorden, hvor vores forfædre kom frem, fandtes der dyr og dermed mad og overlevelse.

Er man carnivor, spiser man kun animalske fødevarer. Som med mange andre kostretninger kan der være mere eller mindre strikse versioner. En striks carnivor spiser kød dvs. muskler, indmad og fedt fra alle slags dyr (kvæg, gris, får, lam, fisk, skaldyr, fjerkræ m.m.) samt deres biprodukter (æg, rogn, knoglemarv, flæskesvær m.m.) dvs. fra ”næsetip til halespids”. Nogle udvider menuen ved også at spise mejeriprodukter (smør, ost, mælk, surmælksprodukter m.m.). Men uanset, hvor striks man er, er der fokus på animalsk protein og fedt, så ifølge definitionen kan carnivorer også spise insekter.

Mange tror, at mennesket har brug for masser af kulhydrater (fra sukker, kornprodukter, grøntsager m.m.) for at være sund og kunne overleve, men der er intet i vores krop, der har brug for, at vi spiser alle de kulhydrater. Den smule blodsukker, der hele tiden skal være tilgængeligt i vores blodbane, kan leveren selv producere. Det betyder, at proteiner og fedt er de eneste makronæringsstoffer, vi har brug for. Derudover skal vi have vand og nogle vigtige mikronæringsstoffer såsom vitaminer og mineraler.

Med en varieret carnivor kostretning får man dækket alle kroppens næringsbehov, så længe man sikrer sig, at det ikke kun er muskelkød, man spiser. F.eks. er kombinationen af æg og lever en højpotent kilde til vitaminer og mineraler, og animalsk fedt er livsnødvendigt for at give kroppen energi og styrke cellerne samt nervesystemet.

Det viser sig, at mange mennesker trives godt med den carnivore livsstil, og at mange sygdomme og ubehagelige helbredsgener forsvinder efter nogen tid på en carnivor kost. Det er vel egentlig ikke så mærkeligt, for en carnivor kostretning giver kroppen det, den har brug for – intet andet. Kroppen får de næringsstoffer, der er nødvendige, og skal ikke håndtere overflødigt fyld. Kroppens urgamle fysiologi og fordøjelse kan genkende hvert eneste næringsstof fra de animalske fødevarer. Men det tager noget tid for kroppen at omstille sig fra den moderne industrifremstillede mad og til den mere autentiske urgamle menneskeføde.

 

Har du brug for kulhydrater? Se side 275 i US Institute of Medicine, Dietary Reference Intakes: ”The lower limit of dietary carbohydrate compatible with life apparently is zero, provided that adequate amounts of protein and fat are consumed”. https://www.nal.usda.gov/sites/default/files/fnic_uploads/energy_full_report.pdf?fbclid=IwAR0Ykh8vS9NwrNCMeUlEqeqdMtjVHDIqWBkANexrBVGC2fdNJO5a3cCU7-8

Se mere om Carnivor livsstil www.carnivoredanmark.dk

Carnivor og autoimmune sygdomme http://autoimmun.co/

Deltag i konferencen om animalske fødevarer, sundhed, landbrug og klima http://www.themeat-ing.com/

 

Indlæser Samtale