Jeg har fået strenge ordrer på, at jeg ikke må sige til folk, at sukker er gift – så det vil jeg lade være med.

En grøn fluesvamp er giftig, fordi den indeholder gift, ja. Men mine venner insisterede på, at sukker ikke kan betegnes som gift. Efter en laaaaang og konstruktiv diskussion (indimellem lidt ophidset) kom vi frem til, at det handler om definitionen på ordene gift og giftig. Er det kun gift, hvis man dør øjeblikkeligt? Grøn fluesvamp er dødelig, men først efter nogle dages lidelser. Hvor længe skal der gå indtil udånding, før man kan kalde det for giftigt? Et minut, en uge, tre måneder, 30 år?

Jeg har selvfølgelig googlet ordene gift og giftig for at få en definition: Den Danske Ordbog, Gift: stof der virker skadeligt eller dræbende på levende organismer. Giftig: med skadelig eller dræbende virkning på levende organismer. Heller ikke her står der noget om tidsperspektivet.

Vi blev (vistnok) også enige om, at det handler om mængde og varighed i forening. En sukkerknald en gang om ugen dør vi nok ikke af (medmindre vi er særligt overfølsomme af en eller anden grund). Men jeg ville mene, at en sukkerknald hver halve time i 30 år nok ikke kan betegnes som u-skadelig på vores levende organisme (obs. at ½ liter standard læskedrik indeholder ca. 25 sukkerknalder). Især når jeg ved, at raffineret sukker ikke er et naturligt og nødvendigt næringsstof for menneskekroppen og derfor bør indgå i kategorien ”artsfremmed” fødevare.

Min overbevisning om, at sukker kan betegnes som skadelig, understøttes også af, at bl.a. den britiske hjertespecialist Aseem Malhotra betragter sukker som ”public enemy no. 1”, hvilket de britiske myndigheder rent faktisk handler på nu. Men jeg har altså ikke (her) sagt ordet ”giftig” om sukker!!!!

Indlæser Samtale