Vi lever på bakteriernes planet, og det skal vi være glade for. Bakterierne ordner alt omkring os, så der er balance i naturen og en evig omsætning af materiale og stoffer. Hvert menneske har 50.000.000.000.000 personlige bakterier i og på kroppen, som holder os raske og i kampform. F.eks. udveksler et hedt kys 80 millioner bakterier og styrker dermed modtagernes immunforsvar og bakteriediversitet. Jo større diversitet desto flere kompetencer har bakteriemassen, når den skal sikre kroppens overlevelse. Kun 1-2% af alle bakterier er potentielt farlige eller dødelige. Resten er gavnlige for os og vores omverden.

En fjerdedel af voksne danskere lider af en bakteriefattig tarm, og hver femte voksne dansker har hele 40% færre tarmbakterier. Ifølge professor i genomforskning Oluf Borbye Pedersen overvejer internationale videnskabsfolk at samle afføringsprøver fra stamme- og naturfolk, som har omkring dobbelt så mange forskellige bakteriearter i forhold til os i vesten.

Forskere har fået den idé at indsamle en slags Noahs Ark for tarmbakterier for at få klarhed over, hvilke slags bakterier vi har mistet i vesten. På sigt kan det måske føre til, at bakterier kan blive opdyrket, masseproduceret og tilbudt i kapselform, som vi kan spise for at tilføre tabte bakteriestammer.

Brug af kunstige sødemidler samt stort forbrug af sukker er under mistanke som medvirkende årsag til danskernes ringe mængde tarmbakterier, idet sødestoffer forarmer bakteriediversiteten. Men en anden sandsynlig forklaring kan også være vores høje forbrug af antibiotika, som midlertidigt udrydder alle bakterier i kroppen, uanset om de er gavnlige eller farlige. Det tager lang tid at genopbygge tarmens bakteriemængde efter en antibiotikakur, og den bliver sjældent hel genoprettet. Så det er livsvigtigt på flere måder at overveje, om en forestående antibiotikakur er nødvendig.

Ovenstående er første minireferat af et live-streamet foredrag fra Århus Universitet, Science and Technology, med professor i genomforskning Oluf Borbye Pedersen, der præsenterede spritny forskning i tarmens mikrobiota, 23.10.18.

Læs mere her:

https://www.dr.dk/nyheder/viden/kroppen/en-fjerdedel-af-danskerne-lider-af-bakteriefattig-tarm-det-kan-skyldes?fbclid=IwAR1szvDX2tElxzfTZIhHeMvhgGmLKWCvrt94VzsWLtfc3q2AaWwXLzdXs60

eller her: https://www.nature.com/articles/nature12506

eller her: https://www.nature.com/articles/s41564-018-0257-9

Indlæser Samtale