Nej, aldrig i livet ville du give din hest kød, ligesom løver ikke får græs som eneste foder. Forklaringen ligger i fordøjelsessystemet, som er helt central i forhold til vores trivsel. Hestens fordøjelsessystem er udviklet til at omdanne græs til energi, muskler og fedt mv. Løvens fordøjelsessystem er udviklet til at omdanne kød og fedt til energi, muskler og fedt mv. Forskellen ligger i både størrelsen af mave- og tarmsystem og i bakteriefloraen, som hos de 2 slags dyr samlet set er vidt forskellig.

’Jamen vi mennesker er skabt til at være vegetarer’, er der nogle der siger ’for se bare på vores tandsæt’. Tandsættet er en vigtig med relativt simpel mekanisk ende af fordøjelsessystemet. Den virkeligt geniale del ligger et par etager længere nede hos tarmbakterierne, som hos os mennesker er en pragtfuld blanding af lidt fra både hestens og løvens tarmflora. Vores tarmbakterier er ikke så dygtige som hestens til f.eks. af fordøje cellulose fra græs, men vi er lige så dygtige som løven til at fordøje kød og fedt. Grøntsager og kulhydrater er vi bedre til at fordøje end løven kan, men hesten er bedre til det end vi er. Fik du fat i forskellen? Dine tarmbakterier er mere ”løve” end ”hest”.

Størrelsen af de 2 slags dyrs maver og tarmsystem er heller ikke tilfældig: græsædere har store maver og et laaangt tarmsystem, rovdyr har små maver og et relativt kort tarmsystem. Menneskets mave og tarmsystem ligner rovdyrenes mest. Så ja, vi er altædende, men vægten ligger oprindeligt på kød og fedt, fra dengang vi ikke selv dyrkede grøntsager og korn.

Hvordan kan det egentlig være, at vi er mere omhyggelige med, hvad vi fodrer vores husdyr med, end hvad vi giver vores børn og os selv? Næste gang du laver aftensmad, så skru op for fedtet og ned for kartofler, pasta og ris.

Indlæser Samtale