Udgifterne til fedme og overvægt samt følgesygdommene har iflg. WHO langt overhalet udgifterne til rygning og alkohol tilsammen. Det er virkningen af moderne tiders største misbrug af et stof, der er mere afhængighedsskabende end kokain, og et stof som er billigt, fuldstændig lovligt og næsten umuligt at undgå. Det er SUKKER som giver indvendige krammere, tryghed, glæde og trøst, men som i længden kan give overvægt, fedme, diabetes og kredsløbssygdomme, og som er medvirkende årsag til cancer, demens mv.

Jeg kan sagtens forstå, hvis du lige nu føler, at hende Marie er lige lovlig rabiat. Sukker er jo en helt almindelig og accepteret del af den danske hverdagskost. Desværre har du ret! Aldrig før har der været så meget sukker i vores mad. Kig bare på indholdsfortegnelsen, når du vælger noget færdigfremstillet. Men du skal kigge godt efter, for industrien har mere end 100 forskellige navne for sukker. En god huskeregel er, at hvis en ingrediens hedder noget, der ender med -ose eller -sirup, så er det en sukkerart.

Sukker er en artsfremmed fødevare for os mennesker. Det findes kun rent i naturen som honning, så vore forfædre spiste det stort set aldrig. I begyndelsen af 1800-tallet spiste vi kun ca. 4 kg sukker hver om året, i 1890 var forbruget 18 kg pr. dansker, og i dag er sukkerforbruget steget til langt over 40 kg pr. dansker pr. år. Og jo mere sukker du spiser, desto mere vil du have. Hvis du vil droppe alt sukker, skal du faktisk forvente de samme fysiske og psykiske abstinenser, som en alkoholiker eller stofmisbruger oplever, når de skal afvænnes for deres misbrug.

Den største udfordring er den psykiske afhængighed – som egentlig skyldes en fysisk, hormonel stigning i glædeshormonet dopamin. Du bliver så godt tilpas, når du stikker din hånd ned i posen med slik eller småkager, eller når du åbner for et stykke chokolade. Også den fuldmodne banan eller det duftende æble giver dig den samme ro indeni. Du får ekstra spyt i munden bare ved at læse om det nu. Jeg er helt sikker på, at hverken synet eller duften af en broccoli giver dig den samme trang, som du har lige nu. Det varer ikke længe, før du har noget sukkerfyldt i munden. Og så kan du jo med munden fuld spekulere på, om du er blevet afhængig af sukker, eller du bare har et ”afslappet forhold” til dit forbrug. Du skal bare huske en ting: jeg er ikke ude på at give dig dårlig samvittighed! Jeg vil give dig viden, så du kan tage et aktivt valg. Du er op imod nogle kommercielle interesser, der spiller på dine hormoner og helt naturlige reaktioner, og som er totalt ligeglade med din sundhed. Kritiske forskere i hele verden sammenligner i dag sukkerindustrien med tobaksindustrien dengang for 50 år siden, da tobak skulle erklæres for sundhedsskadelig. Industrien har ingen skrupler – og du betaler prisen.

Indlæser Samtale