Det er længe siden, jeg har set SÅ meget frugt på træerne, som nu! Blommer, æbler, mirabeller, hyldebær, rønnebær – træerne bugner og grene knækker under vægten af de skønne frugter. Sensommeren og efteråret er tiden at få et lager i hus, og tiden at få fedtdepoterne fyldt op.

Hvad er det, hun siger? Fedtdepoterne fyldt op? Nemlig. Det er det helt naturlige og ret så geniale kredsløb her i vores tempererede zone, at når vi får allermest brug for noget, så er det oftest tilgængeligt – altså oprindeligt, når vi ser på vores naturlige miljø og levevis. Der er lige nu en overflod af fiberholdige, vitaminrige og sukkerfyldte fødevarer lige for næsen af os, som vi ikke kan lade være med at indtage i vilde mængder. Så sker der det, at kroppen helt automatisk opbygger et fedtlager under huden, i bugen og til dels også i musklerne. På den måde får vi lidt ekstra isolering mod den forestående vinterkulde, og et ekstra energilager til at kunne holde varmen og magte de udfordringer vi kan stå overfor, når vi skal skaffe mad og næring i den kommende vinter.

Problemet i vores moderne og luksuriøse indkøbsmiljø er, at vi har adgang til frugt og bær fra hele verden året rundt, som vi elsker at indtage, og hvor kroppen helt naturligt deponerer den overskydende fruktose som fedt som forberedelse til en vinter, der aldrig kommer. Vi bliver overvægtige, fordi vi har tilsidesat et ellers fornuftigt kredsløb.

Det andet store problem er, at moderne frugt er blevet så forædlet, at det har unaturligt meget sukker i. Samtidig har det mistet en del af sin oprindelige næring, når man måler på vitaminer, fibre og mikronæringsstoffer. Dybest set, er det meste moderne frugt blevet til en forarbejdet fødevare. Oven i det er moderne frugt blevet sat op på en urimelig piedestal af fødevareindustrien kraftigt understøttet af frugtproducenterne. Der er ingen videnskabelig evidens for sundheden i at spise så meget frugt, som vi gør i dag.

Hvis du vil spise frugt, så vælg de mest naturlige og vilde: bær, mirabeller, æbler osv. når de er tilgængelige ude i den vilde natur. De giver dig de næringsstoffer, din krop har brug for lige nu – hvis du altså vil styrke kroppen mod den kommende vinter.

Giv dig selv 22 minutters indblik i industriens manipulation af vores opfattelse af frugt, klik her:

https://www.youtube.com/watch?v=L6LL92Zs5L0

Indlæser Samtale