Frugt og low carb er en af de rigtigt svære udfordringer, som mange spørger ind til. Især fordi den danske madkultur efterhånden bruger frugt ikke bare som dessert men også som mellemmåltid eller i juicer og smoothies.

Problemet i vores moderne og luksuriøse indkøbsmiljø er, at vi har adgang til frugt og bær året rundt og fra hele verden.

Det andet store problem er, at moderne frugt er blevet så forædlet, at det har unaturligt meget sukker i. Samtidig har det mistet en del af sin oprindelige næring, når man måler på vitaminer, fibre og mikronæringsstoffer. Dybest set, er det meste moderne frugt blevet til en forarbejdet fødevare. Oven i det, er moderne frugt blevet sat op på en urimelig piedestal af fødevareindustrien kraftigt understøttet af frugtproducenterne. Der er ingen videnskabelig evidens for sundheden i at spise så meget frugt, som vi gør i dag. Problemet med frugt er også, at det øger din appetit og nedsætter din mæthedsfølelse. Det betyder, at du kort efter at have spist noget frugt, får lyst til at spise igen, selvom din krop egentlig ikke har brug for mere mad. Det er en helt naturlig hormonel reaktion, som frugtsukkeret i frugten sætter i gang.

Det sværeste er dog den glæde og afhængighed, som frugt kan skabe. Når jeg anbefaler, at frugt bør lægges på hylden, hvis man f.eks. har diabetes eller er overvægtig, så bliver folk uendeligt triste i ansigtet, og et sidste glimt af lys slukkes i øjnene. Den fysiologiske forklaring er, at frugt udløser samme kick og glædeshormoner, som sukker gør. Vi ved, at sukker er stærkt afhængighedsskabende, og det er præcis de samme mekanismer, som foregår i kroppen, når sukkeret kommer fra en banan i stedet for fra en slikpind. Frugt er ikke sund slik!

Fortalerne for at spise frugt flere gange om dagen (f.eks. kostrådenes 6 om dagen) påpeger fordelene ved at få frugtens fibre, vitaminer og mineraler. Men ser man rent næringsmæssigt på det, findes der flere og bedre muligheder for at få sine fibre, vitaminer og mineraler fra grøntsager – med den ekstra gevinst, at der ikke er unødvendigt sukker i grøntsager. Men det hormonelle kick udebliver naturligvis, når du spiser en broccoli.

At stoppe med at spise frugt er lige så svært som at stoppe med at spise sukker, og det kræver en lang afvænningsperiode. Hvis du absolut vil spise frugt, så vælg de mest naturlige og vilde f.eks. bær, som ikke er blevet forædlet, og så skal de spises i meget begrænset mængde.

Fakta:

  • Broccoli: 1,3 g tilgængeligt kulhydrat pr. 100 gram svarende til ½ sukkerknald/100 gram
  • Brombær: 3,4 g tilgængeligt kulhydrat pr. 100 gram svarende til 1½ sukkerknald/100 gram
  • Banan: 21 g tilgængeligt kulhydrat pr. 100 gram svarende til 10 sukkerknalder/100 gram (en lille banan vejer ca. 100 gram)
  •  

Find frugts næringsindhold og sukkerindhold her https://frida.fooddata.dk/food/lists/grouped?

Se en letforståelig oversigt over frugts indhold her https://www.dietdoctor.com/low-carb/keto/fruits 

Indlæser Samtale