I gamle dage i Danmark kaldte vi det for Klaret Smør.
I dag er det bedre kendt som Ghee. Det fås heldigvis i mange supermarkeder, men du kan også lave det selv, og så smager det klart bedst.
Hvad er det så for noget? Det er et animalsk fedtstof med 100% fedtindhold og uden mælkeprotein eller sukkerstoffer. Det er lavet på usaltet smør. Det er optimalt at stege i ghee, da det består af en stor procentdel naturlig mættet fedt, og du kan bruge ghee, dér hvor du ellers plejer at bruge smør. Og så har det en vidunderlig duft, smag, konsistens og farve.
Det skal du bruge til 1 stort glas ghee:
- 2-3 pakker usaltet smør, helst økologisk
- En tykbundet gryde
- Ostelærred eller ren stofble lagt i en stor si
Sådan gør du:
- Skær smørret i mindre stykker og læg det i gryden.
- Varm langsomt op indtil det lige akkurat småkoger, og lad det simre i 30-45 minutter. Rør kun lidt i det.
- Når smørret er færdigt med at stå og småboble, har det delt sig i tre lag: mælkeproteiner i bunden, ghee i midten og lidt skum på toppen.
- Fjern skummet fra toppen med en ske og kassér det.
- Si resten igennem ostelærredet, så kun ghee slipper igennem og hæld det på glas.
- Kassér det hvide mælkeprotein, som ligger tilbage i ostelærredet.
- Glasset med ghee kan opbevares nogle uger ved stuetemperatur eller på køl i månedsvis.
Pas på med at lade det stå alt for tilgængeligt – du KAN blive fristet til at tage en skefuld ”on the rocks”. Det smager himmelsk!
Indlæser Samtale