De er blevet så ufatteligt populære, klemmeposerne som babyer og småbørn krammer og sutter på, når de bliver transporteret rundt i barnevogn og klapvogn. Vel er det nemt, forældrene får ro til at handle ind, og barnet får midlertidigt stillet sin sult eller trang til sukker. Men ved du, at der er mere sukker i en klemmepose end i en cola eller sportsdrik?

Produkterne kan gives allerede fra barnet er 6 måneder gammel. Producenten gør meget ud af at understrege, at produktet er et mellemmåltid uden sukker. Men den oplysning skal tages med et gran salt (!). De skriver: ”God mad behøver ikke indeholde sukker, og vi tilsætter aldrig sukker i vores børnemad. Sukkeret i vores produkter er naturligt frugtsukker.” Ja, det er altså ikke tilsat, men der er rigtig meget sukker i alligevel, for det kommer fra frugtkoncentrat.

Indholdsfortegnelsen i f.eks. Smoothie Yoghurt m. banan og abrikos ser sådan ud: Banan 40 %, abrikos 28 %, yoghurt (varmebehandlet) 20 %, gulerod, majsstivelse, citronjuicekoncentrat, antioxidant (askorbinsyre).

Næringsdeklarationen ser sådan ud:

Næringsindhold per 100 g

 

Energi

344 kJ (81 kcal)

Fedt

1,0 g

- heraf mættede fedtsyrer

0,5 g

Kulhydrat

16 g

- heraf sukkerarter*

13 g

Protein

1,5 g

Salt

0,03 g

* Indeholder kun naturlige

sukkerarter fra råvarerne.

 

 

Der er altså 13g sukkerarter pr. 100g. Så der er dermed mere sukker i 100g frugtsmoothie fra en klemmepose end i cola, der har 10,6g sukker pr. 100g, eller energidrik, som indeholder 11g sukker pr. 100g. Jeg er sikker på, at de færreste forældre ville stikke deres baby en cola eller sportsdrik, men resultatet i babys krop er det samme. I en hel klemmepose på 90g er der svarende til 5½ sukkerknald.

Fødevarestyrelsens anbefalinger om sportsprodukter beskriver indtaget i forbindelse med stærkt krævende muskelarbejde, især for sportsfolk. De skriver også: ”Ifølge en ekspertkomité i EU har de fleste sportsfolk ikke brug for særlige sportsprodukter. De får derimod dækket deres behov for næringsstoffer ved at spise en almindelig og varieret kost. Enkelte produkter kan dog være relevante for visse sportsudøvere.”

Klemmeposer er fuldstændig unødvendige, da en 6 måneder gammel baby formentlig ikke dyrker hverken stærkt krævende muskelarbejde eller ekstremsport? Men med klemmeposerne er grunden lagt til teenagerens afhængighed af cola eller sportsdrik. I mit perspektiv burde klemmeposer forbydes.

Se mere her:

http://altomkost.dk/fakta/fysisk-aktivitet-og-motion/sportsprodukter/

Indlæser Samtale