Jeg bliver ind imellem beskyldt for at komme med oplysninger, som ”ikke stammer fra et oplyst grundlag”. En af de værdier, som betyder meget for mig er, at jeg er troværdig, og inden jeg kommenterer noget, vil jeg vende og dreje flere perspektiver og forsøge at sætte mig ind i den nyeste viden på området. Dette står jeg fast ved.

Der er kommet en del kommentarer på mit indlæg d. 14. december om det nye produkt ”plantebaseret hakket”. Jeg mener stadig, at vi som forbrugere får ekstra svært ved at gennemskue, om vi får tilstrækkelige nødvendige næringsstoffer, når vi køber noget, der bliver camoufleret som noget andet. Min pointe i opslaget var, at det er bedre at spise autentiske råvarer fremfor at investere i noget kunstigt og uigennemskueligt.

At jeg nævnte GMO i forbindelse med ingrediensen soja, gav noget debat. Jeg vil derfor præcisere nogle faktuelle forhold, der gør sig gældende mht. GMO i vores fødevarer og kravene til mærkning. Oplysningerne stammer fra en lang korrespondance med Fødevarestyrelsen samt fra deres offentligt tilgængelige publikationer.

I en læsevenlig publikation om GMO fra Fødevarestyrelsen står der:

·       Undtagelser fra mærkning: Det er umuligt helt at undgå spor af genetisk modificeret materiale i fødevarer. Derfor er der en undtagelse for mærkning, når varen indeholder under 0,9% genmodificeret materiale. Det er dog en betingelse, at producenten kan dokumentere, at det genmodificerede materiale ikke er tilsat varen med vilje, og at der er gjort tilstrækkeligt for at undgå den utilsigtede iblanding.

·       Da det er umuligt helt at undgå spor af genetisk modificeret materiale i økologiske fødevarer, accepteres dog også her et indhold af genmodificeret materiale på op til 0,9%, hvis det kan dokumenteres, at virksomheden har sikret sig tilstrækkeligt mod det.

Samlet set viser ovenstående altså, at der kan være risiko for GMO i alle fødevarer uanset om de er konventionelle eller økologiske, og krav om mærkning kan omgås. Derfor er det også helt på sin plads at sætte spørgsmålstegn ved ingrediensen soja i et erstatningsprodukt, når man som forbruger har muligheden for alternativt at vælge andre renere råvarer, der er dét, de giver sig ud for at være.

Læs evt. mere om GMO her: https://www.foedevarestyrelsen.dk/Publikationer/Alle%20publikationer/2005207.pdf

Indlæser Samtale