Jeg kommer meget i Sverige. I vores naboland kaldes deres slik for godis, og er der noget svenskerne kan lide, så er det godis. Svenskerne havde ”vej-selv-slik” længe før os, og de har mange flere slags slik, end vi har i Danmark. I byerne og langs motorvejene er der store butikker med KUN slik. En af de mere ekstreme er en hel flyvemaskine tæt på motorvejen, hvor de KUN sælger slik i alle farver, størrelser og smagsvarianter. Og så er slik i Sverige uhørt billigt.

Det er fuldstændig normalt og almindeligt i Sverige at forsyne sig med store poser slik til en tur på vejene. Og der bliver kørt mange kilometer i det store land. En køretur på 200 km til kaffe hos familien er slet ikke ualmindeligt, for afstandene i Sverige betragtes ikke som en forhindring. Man kan også købe f.eks. godispizza eller grillspyd lavet af udelukkende slik, som evt. kan lunes, så slik begynder også at ligne mad.

Men det der bekymrer mig mest, er den kultur der følger med accepten af slik som en del af den daglige kost. Ved stort set alle børnearrangementer i Sverige reklameres der med godisregn: Kom i cirkus på lørdag – godisregn i pausen, Kom til midsommerfest – godisregn 3 gange i løbet af dagen osv. Det bliver ikke let for børnefamilierne at undgå godisregnen, med mindre børnene helt skal undvære oplevelserne i cirkus og til midsommerfest, og det er ikke rimeligt. Så hellere droppe godisregnen og få fokus på selve arrangementet og samværet med børnene.

Men vi skal ikke læne os tilbage og tro, at vi er bedre end svenskerne. Danskerne har nemlig overhalet svenskerne og spiser nu mere slik end vores broderfolk trods vores højere priser på slik. Om få år vil vi også passere finnerne og blive nummer et i verden i slikspisning. Det er en førsteplads, jeg ikke ser frem til. Årsagen til danskernes kommende verdensrekord er koblet op på den danske ”hygge”. Ingen hygge uden slik, og vi vil så gerne hygge i Danmark. Det er jo noget, vi er kendt for ude i hele verden, så det vil vi nok ikke lave for meget om på. Kan vi hygge uden slik og søde sager? Kom med et bud – det kunne være rigtig interessant at høre om.

Indlæser Samtale