Glögg hører i den grad julen til.
Den kommer i mange former og styrker, men basiselementerne er rødvin, varme og julekrydderier. Den kan laves tynd og hvinende sød, eller som en mere voksen udgave med portvin og lidt kant i smagen. Jeg foretrækker en kraftig og varmende glögg uden for meget sødme, og derfor bruger jeg f.eks. ikke rosiner eller sukker.
Her er en opskrift helt fra bunden med hjemmelavet ekstrakt – det er besværet værd.
Det skal du bruge til 1 liter:
Ekstrakt:
- 20 hele nelliker
- 1 vanillestang
- 2 kanelstænger
- 4-6 kardemomme kapsler med frø
- 1 tsk pulveriseret eller 8 frøkapsler allehånde
- 2 hele stjerneanis
- Strimlet skal af 1 appelsin
- Saft fra 1 appelsin
- 2 dl portvin (mørk)
- 2 dl Vand
- Evt. 2 tsk. honning
Glögg:
- 2-4 dl ekstrakt (se ovenfor)
- 1 flaske rødvin
- Mandelsplitter.
Sådan gør du:
Bland alle ingredienserne til ekstrakten i en lille kasserolle. Opvarm langsomt under låg og lad stå over meget svag varme i ½-1 time. Si væsken fra til glöggen og kassér krydderierne.
Bland rødvin og 2-4 dl ekstrakt i kasserollen og opvarm forsigtigt til max. 70 grader. Tilsæt mandelsplitter.
Serveres i robuste glas eller smukke julekrus. Tag gerne glögg med i en termokande på gåturen i decemberkulden – det giver ekstra energi og røde kinder efter pausen.