Glögg hører i den grad julen til.

Den kommer i mange former og styrker, men basiselementerne er rødvin, varme og julekrydderier. Den kan laves tynd og hvinende sød, eller som en mere voksen udgave med portvin og lidt kant i smagen. Jeg foretrækker en kraftig og varmende glögg uden for meget sødme, og derfor bruger jeg f.eks. ikke rosiner eller sukker.

Her er en opskrift helt fra bunden med hjemmelavet ekstrakt – det er besværet værd.

Det skal du bruge til 1 liter:

Ekstrakt:

  1. 20 hele nelliker
  2. 1 vanillestang
  3. 2 kanelstænger
  4. 4-6 kardemomme kapsler med frø
  5. 1 tsk pulveriseret eller 8 frøkapsler allehånde
  6. 2 hele stjerneanis
  7. Strimlet skal af 1 appelsin
  8. Saft fra 1 appelsin
  9. 2 dl portvin (mørk)
  10. 2 dl Vand
  11. Evt. 2 tsk. honning

Glögg:

  1. 2-4 dl ekstrakt (se ovenfor)
  2. 1 flaske rødvin
  3. Mandelsplitter.

Sådan gør du:

Bland alle ingredienserne til ekstrakten i en lille kasserolle. Opvarm langsomt under låg og lad stå over meget svag varme i ½-1 time. Si væsken fra til glöggen og kassér krydderierne.

Bland rødvin og 2-4 dl ekstrakt i kasserollen og opvarm forsigtigt til max. 70 grader. Tilsæt mandelsplitter.

Serveres i robuste glas eller smukke julekrus. Tag gerne glögg med i en termokande på gåturen i decemberkulden – det giver ekstra energi og røde kinder efter pausen.

Indlæser Samtale