Det regner, blæser og dagene er blevet mærkbart kortere. Men inde i mit køkken står jeg og nyder en fantastisk, lysende orange råvare. Den er lige hentet i naboens køkkenhave (med tilladelse!) og skal bruges ovnbagt som tilbehør til fredagens aftensmad, som er fiskefrikadeller med kapersflødesovs.

Hokkaido er et japansk græskar som også kan dyrkes i Danmark. Kødet er lidt mere tørt end hos andre græskartyper, men efter en tur i ovnen er det blødt og smagfuldt med en konsistens lidt ligesom kartofler. Den hårde skræl kan sagtens bruges, da den bliver mør under tilberedning.

Hokkaido græskar egner sig rigtig godt til ovnbagning eller tyk varm suppe, men også som mos i stedet for kartoffel.

Græskar opbevares bedst på køl eller svalt, og et "uåbnet" Hokkaido græskar kan holde sig i helt op til 2 måneder.

Der findes rigtig mange superdejlige opskrifter på retter med Hokkaido græskar, så det er bare med at søge på internettet. Jeg har valgt denne fra Årstiderne og rettet den lidt til.

Opskrift på ovnbagt Hokkaido græskar:

Dette skal du bruge til 4 personer

1 kg Hokkaido græskar

½ spiseskefuld tørret timian

2 fed hvidløg finthakket

½-1½ tsk finthakket rød chili

Saft af 1 citron

Olivenolie, havsalt og sort peber

50 g tørrede græskarkerner

1 lille bakke rucola

2 skalotteløg (kan udelades)

Sådan gør du

Tænd ovnen på 200 grader.

Græskarret
Vask og halvér græskarret og skrab kernerne ud med en ske. Skær græskarret i både eller grove stykker og behold skrællen på. 

Rør en marinade af timian, hvidløg, chili, citronsaft, olivenolie, salt og lidt peber. 

Kom græskarstykkerne i et stort ovnfast fad og vend dem sammen med marinaden. Bag dem i ovnen i ca. 25 minutter, til de er møre.

Græskarkerner
Rist græskarkernerne på en tør, hed pande, til de begynder at poppe. Krydr dem med lidt salt og kom dem over på en tallerken til afkøling. 

Salat
Skyl og slyng rucolasalaten fri for vand. Pil skalotteløgene og hak dem fint. Anret det bagte græskar på et fad og vend det sammen med græskarkerner, rucola og skalotteløg. 

Servering 
Servér græskarret som en selvstændig ret eller sammen med en ovnstegt kylling eller et stykke fisk.

Indlæser Samtale