Mørk chokolade er mit jævnlige fix, og det skal helst være med en høj kakao-%, ja, gerne 99% hvis jeg kan få fat i det. Men jeg skal kigge godt efter bag på indpakningen, for fordelingen af fedt og kulhydrater/sukker er ikke ligegyldig i forhold til smag, bitterhed og sukkerindhold.

Mørk chokolade laves af kakaobønner. Kakaobønner er de tørrede og modnede, fedtholdige frø fra kakaotræet. Tørrede kakaobønner bliver ristet og derefter findelt i små stykker, som finmales yderligere og kværnes til en flydende ”dej”, der kaldes for chokoladelikør. Chokoladelikøren består af cirka 50 % kakaomasse og 50 % kakaosmør. Det fede kakaosmør presses ud af chokoladelikøren ved højt tryk, så man får ren kakaomasse tilbage, som derefter kan blive til kakaopulver. Kakaopulver er mørkt brunt, og kakaosmør er et hvidligt vegetabilsk, næsten smagløst fedtstof. 

Mørk pladechokolade består af:

-          kakaopulver/masse

-          kakaosmør

-          sukker

Kakaoindholdet er den samlede mængde kakaobestanddele i chokoladen, hvilket vil sige kakaopulver/masse plus kakaosmør. Kakao-% siger altså ikke noget om, hvor stor en andel, der stammer fra henholdsvis kakaopulver/masse og kakaosmør. Chokolade med højt indhold af kakaopulver/masse vil oftest være mindre sød og mere bitter. Chokolade med 85 % indhold af kakaoindhold kan højst indeholde 15 % sukker, hvorimod chokolade med for eksempel 60 % kakaoindhold kan indeholde 40 % sukker, og dermed være sødere og smage mindre af kakao.

Mørk chokolade kan have op til 99 % kakaoindhold og dermed max. 1 % sukker. Jo højere samlet indhold af kakao, jo mindre sukker er der altså i chokoladen. Men en 99 % chokolade behøver ikke smage voldsomt bitter, hvis den har et højt fedtindhold på grund af det mere smagløse kakaosmør. Kakao-% er jo den samlede mængde af kakaobestanddele, og det er kakaopulveret/massen, der er den bitre smagsgiver.

Hvis jeg ikke kan få fat i en god chokolade, så er en enkelt rå kakaobønne også en mulighed. Ind i munden med den, lad bønnens hinde blive opløst af spyt og knus så bønnen langsomt og forsigtigt mellem tænderne.

Bonustip: Skulle jeg en sjælden gang få hovedpine, kan en rå kakaobønne oftest klare den sag i stedet for en hovedpinetablet.

Indlæser Samtale