For at kunne styrke immunforsvaret, skal vi først vide, hvad det er. Her kommer den ultrakorte, overordnede forklaring:

-          et organiseret system, der i et kompliceret samarbejde beskytter dig mod noget fremmed, som kan true din overlevelse

-          der er både fysiske, biologiske og kemiske værn

-          det består af ydre og indre værn

-          de ydre værn er f.eks. hud, slimhinder, bakterier, syre

-          de indre værn er f.eks. hvide blodlegemer, hormoner, enzymer, feber

De forskellige forsvarsværn arbejder nøje sammen:

-          når du skærer dig på en kniv, brydes hud og slimhinde, og der kommer fremmede bakterier ind i blodbanen. Øjeblikkeligt sender hormoner nogle hvide blodlegemer ud til såret for at bekæmpe bakterierne, og huden begynder straks at forsøge at vokse sammen igen.

-          når du spiser noget fordærvet mad, skal de sygdomsfremkaldende bakterier først modstå syren i mavesækken. Samtidig kan kroppen evt. sørge for, at du kaster maden op, så det ikke kommer længere ned i fordøjelsessystemet. Tarmbakterier og enzymer står klar til at angribe de fremmede bakterier hele vejen ned igennem tarmsystemet.

-          når du udsættes for virus eller fremmede bakterier gennem luften, skal de først passere fysiske værn såsom fimrehår og slimhinder, og biologiske/kemiske værn såsom enzymer og syre. Kommer de igennem dem, står der bl.a. hvide blodlegemer klar i lunger og blodbane for at angribe dem.

-          høj feber er den sidste udvej for immunforsvaret til at ”brænde fjenden ud”.

Når du vil styrke dit immunforsvar, er der altså mange elementer, du kan forbedre.

Indlæser Samtale