En gammel svensk tradition er knyttet til Luciadagen i morgen.

Tidligt om morgenen vækkes alle i huset af Luciabruden med sit følge. De synger en Luciasalme, og de levende lys i Luciabrudens krone og følgets hænder er eneste oplysning i morgenmørket.

Luciadag er oprindeligt en fest for den katolske helgen Santa Lucia, hvis navn betyder 'lys'.

Historien fortæller, at Lucia var en ung kristen kvinde, der levede i 300-tallet i byen Syrakus på Sicilien. I stedet for at tro på den romerske religion var Lucia kristen, men romerne betragtede de kristne som fjender af Romerriget, og det var forbudt at være kristen. 

Lucia ville hjælpe sine medmennesker og sneg sig derfor ud i natten for at dele mad ud til de fattige. For at kunne se i nattens mørke og for samtidig at have sine hænder fri til at hjælpe, bar hun en lyskrans på hovedet.

Hun blev dog arresteret under Diocletians forfølgelse og udrensning af kristne, men hver gang Lucia skulle straffes for sin kristne tro, blev hun ved guddommelig indgriben beskyttet. Til sidst henrettede en bøddel hende ved at stikke hende med sit sværd. Hun døde den 13. december år 304, som nu er datoen for fejringen af hende.

I Sverige bager man Luciabrød med safran, der giver en karakteristisk gul farve. I Sverige former man Luciabrødene til forskellige figurer, men den mest almindelige er dog Lille kat, deraf navnet lucikattor/lussekatte. Den har form som et spejlvendt S. Du kan sagtens nå at bage dem til i morgen.

Luciabrødene serveres med kaffe eller glögg. Her er en opskrift på Luciabrød i en lowcarb version https://www.dietdoctor.com/recipes/keto-swedish-saffron-buns

Indlæser Samtale