På Diabetesforeningens hjemmeside lægges der hårdt ud med ”uden behandling er diabetes (sukkersyge) en livsfarlig sygdom”. Faktuelt skriver de: ”hvert 6. sekund dør et menneske af diabetes et sted i verden, og 5,25 millioner mennesker dør af sygdommen hvert år. Det forhøjede blodsukker er årsagen til alvorlige følgesygdomme, som blodpropper, nyresvigt, blindhed og amputationer.”

Siden Sir Frederick Banting var med til at opfinde insulinet i 1920erne, er fokus på kostens indflydelse blevet mindre og mindre og forbruget af insulin blevet større og større. Antallet af diabetikere er samtidig steget støt og fortsætter sin himmelflugt parallelt med den stigende fedmeepidemi. De seneste tal for Danmark er (iflg. Diabetesforeningen):

  1. Mindst 260.750 danskere har diabetes (heraf 235.175 med type 2-diabetes)
  2. 60.000 danskere ved endnu ikke, at de har type 2-diabetes
  3. 300.000 danskere skønnes at have forstadie til type 2-diabetes (prædiabetes)
  4. Antallet af mennesker med diabetes er mere end fordoblet fra 2000-2016
  5. Diabetes koster det danske samfund omkring 86 mio. kr. om dagen
  6. I 2030 vil 430.000 danskere være diagnosticeret med type 2-diabetes
  •  

Den 14. november er det FNs Verdens Diabetesdag, og det er Diabetesforeningens mål netop at få fat i de mange danskere, som har en uopdaget Type 2-Diabetes samt de flere hundrede tusinde danskere, som er i risiko for at udvikle diabetes. Det gør de ved at tilbyde risikotests ved åbne arrangementer sammen med apoteker, fodterapeuter, kommuner og virksomheder over hele Danmark. Det er såmænd godt nok, for det er rart for dig og mig at vide, om vi er i risikogruppen, for så kan vi handle på det.

Handlingen kan være at tage imod behandling med en dyr livsvarig medicin, og de relativt nye regionale Diabetescentre (sponsoreret af NOVO) vil med glæde modtage dig. Eller du kan vælge den naturlige løsning med en simpel kostomlægning. Det kunne de før 1920erne, så det kan vi også i dag. Indtil insulin blev opfundet, blev folk med Type2Diabetes behandlet gennem kosten. Diabetikeren skulle være varsom med at spise f.eks. sukker, frugt, stivelse og kornprodukter. Mange blev så dygtige til at håndtere deres kost, at de blev erklæret for ikke-diabetikere.

”Ulydige” diabetikere gør det også i dag: Hold helt op med at købe industrielt fremstillet mad og undgå alt med sukker i, tilbered din mad af oprindelige, autentiske råvarer med færre kulhydrater i, for så har du bedre mulighed for at styre dit blodsukker. Hvad er smartest: at bruge dine penge på at spise rigtig mad i dag eller at betale en skyhøj pris for daglig medicin og forringet livskvalitet resten af livet? Det er dit valg!

Her er nogle gode links til troværdig viden om kost, diabetes og livsstilssygdomme:

www.dietdoctor.com på engelsk, svensk og spansk, alt hvad du har brug for at vide.

https://www.virtahealth.com/ på engelsk, videnskabelig forskning og praksis.

www.foreningenquitdiabetes.dk/ på dansk.

www.facebook.com/groups/1745709982337920/ dansk FB-gruppe ”Diabetes og Low Carb / KETO” til støtte og erfaringsudveksling.

www.spisdigfri.dk/ dansk blog og vejledning for diabetikere.

www.mariesmadmission.dk dansk blog om kulhydratbegrænset kost og autentisk mad.

Her er en gammel kogebog fra 1917 for folk med Type2Diabetes:

https://ia601409.us.archive.org/0/items/diabeticcookeryr00oppeiala/diabeticcookeryr00oppeiala.pdf

Indlæser Samtale