Vi ved det jo godt. Vi kan blive afhængige af mange stoffer, situationer eller følelser, og det sker især, når vi også får et umiddelbart og hurtigt kick. Vores krop reagerer med hormoner (dopamin), der giver os en følelse af glæde, opmuntring eller sejr, og vi higer efter at mærke det igen. Desværre skal der ofte mere og mere til, for at vi opnår samme kick eller følelser, for vores hormonsystem bliver sløvet med tiden.

Det er velkendt, at narkotika skaber afhængighed. Men mere almindelige hverdags”stoffer” og -situationer kan være lige så afhængighedsskabende: tobak, alkohol, sodavand, kaffe, te, sport, spil, gambling, chokolade, slik, medicin osv. Afhængighed kan blive invaliderende for brugeren, men er til gengæld en god forretning for leverandøren.

Jeg har leget lidt med et skema fra en amerikansk screeningsside, som afdækker graden af afhængighed. Som eksempel har jeg brugt stoffet SUKKER, men alle ”stoffer” eller eksempler kan i princippet screenes, hvorefter man kan konstatere, om man er lidt eller meget afhængig. Jeg tvivler dog på, at man kan være svært afhængig af broccolli :-) Prøv at udskifte ordet SUKKER med dit eget afhængigheds”stof”, tæl sammen og bliv overrasket. Hvis summen bliver 4 og opad, bør du overveje at få hjælp til at kvitte din afhængighed.

Kriterier for Stofafhængighed (fra DSM 5 Criteria for Substance Use Disorder)

SUKKER forbrugsafhængighed:

Der kræves mindst opfyldelse af 2-3 kriterier for diagnosen mild afhængighed, mens 4-5 er moderat, og 6-11 er svær afhængighed.

  1. Tager SUKKER i større mængder og i længere tid end ønsket
  2. Ønsker at skære ned på SUKKER eller stoppe, men er ikke i stand til at gøre det
  3. Bruger meget tid på at skaffe SUKKER
  4. Trang til eller et stærkt ønske om at indtage SUKKER
  5. Ofte ude af stand til at udføre forpligtelser på arbejde, skole eller hjemme på grund af SUKKER forbrug
  6. Fortsat brug på trods af vedvarende eller tilbagevendende sociale eller interpersonelle problemer forårsaget eller forværret af SUKKER forbrug
  7. Ophør eller reduktion i vigtige sociale, erhvervsmæssige eller fritids-aktiviteter på grund af SUKKER forbrug
  8. Tilbagevendende brug af SUKKER i fysisk farlige situationer
  9. Fortsat brug af SUKKER på trods af viden om vedvarende eller tilbagevendende fysiske eller psykiske vanskeligheder ved at anvende SUKKER
  10. Tolerance som defineret af enten et behov for markant forøgede mængder for at opnå ønsket virkning eller markant nedsat virkning med fortsat anvendelse af samme mængde.
  11. Tilbagetrækning fra sociale sammenhænge manifesterer sig som enten karakteristisk syndrom eller SUKKER bruges til at undgå tilbagetrækning.
Indlæser Samtale