Proteiner er vigtige for opbygning af menneskets krop.

Hvis vi ikke får protein, så dør vi efter nogen tid. Proteiner er en af kroppens allervigtigste byggematerialer, og nogle af proteinets kemiske bestanddele (aminosyrer) skal vi have tilført udefra gennem vores mad. Proteiner er nødvendige for cellestruktur, musklerne, hormoner, enzymer, arvemasse, hud, hår, negle, nervesystem mm.

Proteiner findes i varierende mængde i:

1.       Alle animalske produkter incl. indmad, æg og mejeriprodukter

2.       Alt godt fra havet: fisk, skaldyr, tang

3.       Kornprodukter

4.       Bælgplanter

5.       Nødder, kerner og frø, også kokos og linser

6.       Nogle grøntsager f.eks. avokado, oliven

7.       Svampe

8.       Olier

Protein fra animalske produkter er fuldgyldige dvs. de indeholder alle de proteinbestanddele, som kroppen har brug for. Spiser du kun vegetabilske proteiner, skal der spises mange forskellige slags fødevarer for at sikre sig, at kroppen får alle de livsvigtige proteinbestanddele. Hvis du ikke får nok protein eller kommer til at mangle nogle af proteinbestanddelene, vil kroppen begynde at ”æde” af sin egen muskelmasse, for at proteinmanglen ikke skal gå ud over mere vitale dele. For en normalt aktiv rask voksen anbefaler jeg ca. 1 gram protein pr. kg legemsvægt pr. dag (obs. at hver fødevare har forskelligt proteinindhold pr. 100 gram). Øget muskelaktivitet/motion kræver mere protein.

Der er for nylig udkommet en infografik over proteiner, som er rimeligt let at forstå. Du kan se den her https://candidlab.com/da/protein-mad-infografik/ . Den er lavet i et samarbejde mellem Landbrug og Fødevarer, Kost- og Ernæringsforbundet og Foreningen af Kliniske Diætister. Jeg har ingen økonomisk eller faglig forbindelse til udgiveren.

Indlæser Samtale