Gæsteindlæg fra Charlotte Hultberg, operasanger og organist.

Jeg vil gerne passe ind. Ikke mindst her i juletiden kunne det være dejligt at dele højtidens mange madtraditioner, og jeg, der tager anderledes valg end de fleste i forhold til mad og sundhed, kan godt være bekymret for at blive gjort til grin - er jeg ikke lidt hellig for ikke at sige ekstrem? Og jo, det kunne man godt mene.....

Jeg har en dreng på 12 år, som gennem hele sit liv har lagt krop til mine eksperimenter med og holdninger til mad, og stadig er han anledning til mine største overvejelser omkring dette emne. Hvad søren skal jeg gøre med madpakker, med maden hos hans venner, i skolen, hos familie m.m. Min søn er for længst vokset mig over hovedet, har brede skuldre og et vaskebræt på maven. I efteråret løb han 20 kilometer til skolernes motionsdag, og fagligt er han i toppen af sin klasse. Noget af det er selvfølgelig et udtryk for gode gener, men har han bare været heldig?

I går, da vi så filmen "Sacred Cow" som familiefilm, reflekterede han, som han ofte gør, over, hvorfor han er så sund og stærk. Han sagde: "Sådan som jeg er, er jo faktisk det normale." Og ja, det er det, der er pointen. Det "normale" er at være rask, stærk og mentalt skarp. Det "unormale" ...... ja, det ser vi omkring os hele tiden. Unødig sygdom og lidelse, der kan følge med ens livsvalg.

Og min søn, ja, han har fået æbleskiver, han ved godt, hvad de andre spiser og hvor godt, det kan smage, og jeg kan også lade mig lokke til at putte en pose chips i indkøbskurven. Men lige fra han var lille, har han fået lov til at skære skiver af smørret og spise det uden noget andet, spise pålæg uden brød, og han er aldrig blevet bedt om at spise sine kartofler op. Han har fået kød, fisk, æg, ost, smør, mælk og sågar grøntsager som sin basiskost, og han har aldrig fået fredagsslik eller nogen som helst andre dages slik herhjemme.

Når vi skal hygge os, drikker vi altid te, som kan give mange forskellige smagsoplevelser og nydelse helt uden sukker. Og skal det være vildt, tager vi en low-carb ”oreo”: et stykke mørk chokolade med en tyk skive smør på. Ekstremt...? Helligt....? Måske.... og måske er det bare prisen for at være "normal".

 

Indlæser Samtale