FN’s Verdens Diabetesdag er egentlig en fejring af insulinets opfindelse. Sir Frederick Banting tildeltes Nobelprisen som den ene af opfinderne af insulin i 1923. FN vedtog i 2006 en beslutning om at udnævne den 14. november, Bantings fødselsdag, til Verdens Diabetesdag, og dagen markeres med events og blå lys på vartegn og bygninger rundt om i verden. Verdens Diabetesdag i Danmark arrangeres af Diabetesforeningen støttet af bl.a. 2 medicinalindustrier: Novo Nordisk samt Boehringer Ingelheim

I september 2018 har de to toneangivende og centrale diabetesorganisationer, The American Diabetes Association (ADA) og European Association for the Study of Diabetes (EASD) offentliggjort nye anbefalinger for behandling af Type2Diabetes. I rapporten bliver kosten angivet som en væsentlig indsats, og der bliver anbefalet flere muligheder: Middelhavskost, Low Carb kost og Vegetarkost, og desuden konstaterer organisationerne, at diæterne er billige og uden bivirkninger.

I april 2018 blev en epokegørende undersøgelse offentliggjort fra Virta Health, som fastslog, at Type2Diabetikere kunne vende deres diabetessygdom på et år ved hjælp af kulhydratbegrænset mad, og herigennem stabilisere og reducere deres langtidsblodsukker (HbA1c), vægt og medicinforbrug.

Nu er der altså flere muligheder for diabetesramte til selv at tage aktivt del i egen behandling gennem en klogere hverdagskost og endda en mulighed for at spise sig helt ud af diabetesdiagnosen. Tusindvis med diabetes har allerede opdaget, at en kost med færre kulhydrater gør en verden til forskel for deres sygdom, prognose og livskvalitet.

Den største nyhed er dog offentliggørelsen af forskningsresultater vedr. regulering af blodsukkeret hos patienter med Type1Diabetes. Resultaterne blev offentliggjort i sidste uge ved en pressekonference i Budapest og viste, at også Type1Diabetes kan stabiliseres ved hjælp af en kost med meget få kulhydrater i. En af pointerne var, at så længe leveren selv producerer det nødvendige blodsukker, er det ikke nødvendigt at tilføre kulhydrater gennem maden. Tilfører man kulhydrater gennem maden forstyrrer man blodsukkerbalancen, hvorefter man er nødt til at forsøge at tilbageregulere med tilført insulin. Dette kan føre til en permanent ustabil situation som svarer til ”skruen uden ende”.

Citater fra konferencen:

  •           low carb diets can fix the problem allmost completely
  •           the doctor must present all options, so the patients can choose for themselves
  •           the low carb diet has been proven safe
  •           do the diet or harm will happen

Konklusionen fra konferencen var: Low Carb eller No Carb er vejen frem for behandling af Diabetes. Det er da virkelig en klar udmelding, der bør fejres!

I Danmark venter vi så blot på, at Diabetesforeningen (som jo varetager deres diabetesramte medlemmers interesser) handler hurtigt ift. denne nye evidensbaserede viden, idet de nu som ønsket har fået fagligt belæg for kommende anbefalinger.

Indtil Diabetesforeningen har disse bedre og sundere anbefalinger klar til diabetesramte danskere, er der heldigvis intet i vejen for, at man selv tager skeen i egen hånd, informerer sin læge og lytter til eksperterne ude i verden. Enhver har jo retten til selv at vælge sin egen behandling – og madvaner.

 

Rapporten fra diabetessammenslutningerne: http://care.diabetesjournals.org/content/early/2018/09/27/dci18-0033

Undersøgelsen fra Virta Health: https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs13300-018-0373-9

Pressekonference i Budapest med engelsk translatør: https://vimeo.com/371110641?fbclid=IwAR2Bl_p8GW0Af-qMhp43Mbr_uOqNm-rCsRa7JoWZtEq_YbuD8eTMYf1NDvU

Indlæser Samtale