Jeg elsker mine havregryn og
rundstykker om morgenen!!
Sådan er der rigtig mange danskere,
der har det. Jeg har selv i hele mit liv indtil for 4 år siden nydt mine
havregryn eller -grød hver morgen. Rundstykker og franskbrød med ost var
weekendhygge i højeste potens. Så sadlede jeg om til en sundere kost og stod
dér den første morgen og tænkte: Hvad skal jeg SÅ spise til morgenmad? Jeg var
nødt til at få et overblik og en ny vane, for ellers ville jeg alt for let
falde tilbage til mine elskede havregryn.
Jeg opdagede et hav af muligheder: æg
med bacon, æggeretter i alle varianter (omelet, rørt/scrambled, pocheret, kogt,
spejlæg, Oopsies) og med forskelligt tilbehør (kød, grønt, ost), fed yoghurt
med chiafrø og (frosne) bær evt. med lidt nødde/kernedrys, varm nøddemelsgrød
med (frosne) bær, grøntsagstaffel med bacon/skinke, kogte æg og oste. Og jeg
opdagede også, at jeg indtil nu faktisk havde spist voldsomt énsidigt hver
morgen.
Nu skifter jeg mellem mange
forskellige morgenretter afhængig af lyst, tid og hvad der er i køleskabet af
spændende råvarer. Et godt alternativ til havregrød er nøddemelsgrød, og den
opskrift vil jeg på utallige opfordringer også dele med dig:
Nøddemelsgrød, lille portion:
3 slags tørstoffer:
½ dl nøddemel (mandel, hassel e.lign.)
½ teske loppefrøskaller (HUSK)
Et nip salt
3 slags flydende:
20-30 g smør/kokosolie/ghee
1 æg
1 dl fløde/mælk/vand
Vælg alternativerne efter ønsket smag, fedme og konsistens.
Bland tørstofferne i en morgenmadsskål. Lun fedtstoffet i en kasserolle, tilsæt æg og væske. Pisk godt rundt, indtil ægget ikke er synligt længere – ægget må ikke stivne. Tilsæt hurtigt tørstofferne og rør over en middel varme, indtil grøden lige samler sig til en homogen masse. Hæld op i morgenmadsskålen og drys evt. med nødder, kerner, frø eller bær. Grøden mætter virkelig godt og længe: jo federe, desto længere.