Overvejer du også at forsøge dig med autentisk mad? Maries Mad Mission har givet to moderne, helt almindelige kvinder en udfordring, hvor de skal spise autentisk mad i 12 uger.

I en serie deler de hudløst ærligt, hvad de oplever – på den måde kan deres erfaringer måske hjælpe dig med at gøre en kostændring lettere. En kostomlægning er selvfølgelig dit eget valg og ansvar. Får du medicin, er det vigtigt også at få autoriseret rådgivning hos din egen læge.

Dag 8-10: Udfordringen – moderne kvinder spiser autentisk mad.

Jeg er SÅ træt af grøntsager nu!


Når du er ude over den overgangsfase, du skal igennem ved en kostomlægning, skal den nye kost til at være en naturlig del af hverdagen.

Vores testpersoner er inde i 2. uge af deres kostomlægning, og hverdagsrutiner er ved at blive nødvendige. Efter både psykiske og fysiske symptomer på den anderledes mad, er Christina og Louise ved at have overskud nok til også at blive kritiske og praktiske.

Begge kvinder vil gerne spise tilpas mængde mad i den rigtige fordeling. Samtidig med det, vil de også gerne kunne lide det, de spiser.

Spiser jeg fornuftigt?

Christina er lidt i tvivl, om hun spiser tilstrækkeligt. Hun træner en del, og indimellem synes hun, at hun SKAL spise det, hun har hældt op, selvom hun egentlig ikke er særlig sulten. Andre gange har hun slet ingen appetit overhovedet. Selve fordelingen af råvarerne på tallerkenen har ikke skabt de store problemer de seneste dage. Og grøntsager er slet ikke et problem for Christina, for hun har altid godt kunnet lide grønt.

Louise har det til gengæld rigtig svært med alle de nye grøntsager. Hun synes nærmest, hun er blevet halvt veganer, når halvdelen af hendes tallerken skal være ovenjords-grøntsager. Det er fint nok at være veganer, men det er ikke lige den type mad, Louise selv foretrækker, for hun har altid været mest glad for kød. Det er blevet en daglig kamp at skulle tage en lille smule kød og en hel masse grønt, så motivationen er tit på nulpunktet.

Det er godt at være fælles om en kostomlægning

Christina og Louise deler ivrigt fotos og beskrivelser af deres måltider. På den måde giver de hinanden inspiration, og de bliver mere modige til selv at finde på spændende retter med nye råvarer. Og dét den ene ikke kan, er den anden måske mester i.

Kostvejlederen fortæller:

Når du spiser autentisk mad, vælger næringsrige råvarer og undgår alle hurtige kulhydrater, så kan du med god samvittighed spise dig mæt, hver gang du sætter dig til bordet. Og du behøver ikke spise, hvis du ikke har appetit. Tidligere spiste du dig mæt i noget, som din krop enten ikke kunne bruge til noget, eller som ville skade dig i længden, og det giver jo ingen mening.

Når du starter en kostomlægning, er det ekstra vigtigt at få afprøvet mange af de nye varianter af madvarer, som kosten kræver. Kun på den måde får du ny erfaring og får indarbejdet nye rutiner. Efter nogle uger kan du så begynde at sortere i råvarer og retter, for så har du lært råvarerne ordentligt at kende, og du får nogle favorit-retter, som vil være helt anderledes end før. Så kan det også være tid at ændre lidt i fordelingen på tallerkenen, men det kræver individuel vejledning at finde den bedste fordeling.

Christina og Louises råd til dig:

  1. Prøv mange råvarer og retter af – det er faktisk sjovt
  2. Stol på din krop, for den fortæller dig rigtig meget
  3. Der er kun én som dig, så der findes ikke en standard facitliste for netop din kost. Men udgangspunktet skal være det rigtige.

Hvem er Christina og Louise?

Vores testpersoner har det til fælles, at det ikke rigtigt fungerer med deres helbred, madvaner og indkøb. De vil begge gerne have en sundere livsstil samt større tilfredshed med egen krop, og især energiniveauet må gerne blive bedre.

Dog har de forskellige livsstile, og skal få deres nye madvaner til at fungere lige netop i deres hverdag. Christina er under uddannelse og fysisk meget aktiv, Louise er arbejdssøgende og lidt dovent anlagt. Christina vil især gerne have et mere stabilt blodsukker, og Louise trænger til mere muskelmasse for at komme ud af kategorien ”tyndfed”. Så nu får de individuel vejledning.

Følg med dag for dag og oplev helt tæt på, hvordan to almindelige unge kvinder under vejledning ændrer deres kostvaner og livsstil.

Læs mere om autentisk mad i spisekammeret her.


Indlæser Samtale