Ja, Lisette, det er synd for dig, for du er fanget i sukkerfælden, som stjæler din energi og din opmærksomhed. Sukkeret frarøver dig lysten til næringsrige og mættende fødevarer, og gør det mere og mere svært for dig at være den bedste udgave af dig selv.

Denne glimrende dokumentar kommer ind omkring de fleste af sukkerafhængighedens grimme konsekvenser både på det fysiske og det psykiske plan. En afhængighed, der hurtigt trøster og giver indvendige krammere, når man har allermest brug for det. Lisette beskriver det så fint og bevægende (tidslinje min. 29.40-30.55), at det kan tale for sig selv (link nedenfor).

Men hvorfor er sukker så forbandet svært at slippe? Fordi det er et ur-instinkt at vælge sukker. Første dråbe modermælk på den nyfødtes læber udløser en stærk dopaminreaktion og et kick, som barnet aldrig glemmer igen. Det er dette kick, der får baby til at vende tilbage for at få føde igen og igen og dermed sikre sin egen overlevelse. Vi er alle præget på smagen af sødt, og den hukommelse slipper vi aldrig. Samtidig med at baby smager det søde modermælk og bliver mæt, er baby indhyllet i tryghed, varme, kærlighed, trøst, glæde og kontakt. Derfor hænger følelserne så uløseligt sammen med sukker.

Forskellen på urtiden og i dag er, at der i urtiden ikke fandtes andet sukker end i svært tilgængelig vildhonning, som ydermere var stærkt begrænset og sæsonbetonet. I dag er der sukker allevegne og i 70% af vores fødevarer. Desværre bliver det fedmefremmende indkøbsmiljø ikke berørt i dokumentaren, hvilket får placeret ansvaret for tingenes tilstand udelukkende på familien selv. Kun Mike fanger denne anden vigtige side af sukkerfælden: ”sukker er let tilgængeligt.”

Lægen giver håb for Mike og Lisette og taler om, at ”før havde du lænken af sukker, nu har du sukkerfrihed, du kan styre det, du kan håndtere det, og du har fået frihed til selv at træffe valg.” Men det kræver mere end en stærk vilje at bekæmpe både sit indre ur-instinkt og fødevareindustriens pushere, der mere eller mindre skjult lokker med søde sager alle vegne. Det er en næsten umenneskelig kamp.

Denne dokumentar er en ”must see” for alle med lyst til søde sager og lidt for meget på sidebenene. Nåede du ikke at se dokumentaren, kan du finde den lige her:

https://www.dr.dk/tv/se/laegen-flytter-ind/-/laegen-flytter-ind-afhaengig-sukker-1

Indlæser Samtale