Det er nok ikke den mest ”sexede” ret, når man taler om kåldolmere.

Men piben får pludselig en helt anden lyd, når man kalder retten for Dolmades. Pludselig bliver tankerne ført til de østlige Middelhavslande eller Mellemøsten, og dufte og eksotiske lyde blander sig med billederne.

I syden benytter kokkene bl.a. vinblade som indpakning. Den mulighed har vi ikke i Danmark, men til gengæld har vi rigelig adgang til hvidkålens skønne og næsten læderagtige store blade. Og smagen kan sagtens blive spændende og eksotisk.

Det skal du bruge til 4 personer:

  1. Et stort hvidkål
  2. 800 gram fars (valgfri type)
  3. 2 store løg, hakket eller groftrevet
  4. Evt. hvidløg, hakket eller knust
  5. 2 æg
  6. Salt og peber
  7. Valgfri krydderier (timian, oregano, paprika, chili e.lign.)
  8. Smør til stegning

Sådan gør du:

Bland farsen med løg, æg og krydderier.

Læg hele kålen i kogende vand i 5-10 min., tag den op.

Tag forsigtigt de 12 yderste blade af et ad gangen, uden de går i stykker. Læg kålbladene 5 min. i kogende vand, indtil de er lidt bløde. Lad dem køle og dryppe af i en si. Skær det nederste grove stykke af midterribben, også uden at bladene går i stykker.

Læg kålbladene et af gangen på et spækbræt, og fordel farsen med en spiseske på midten af hvert blad. Pak kålbladet om farsen som en konvolut, og bind evt. om pakkerne med bomuldssnor.

Smelt smør på en stor pande. Læg pakkerne med lukningen nedad på panden og lad dolmerne stege ved svag varme under låg i ca. 10 min., hvorefter de vendes og steger videre i 10-15 min.

Kåldolmerne serveres med lige præcis det tilbehør, du bedst kan lide. Stegeskyen kan bruges som sauce.

Velbekomme.

 

Indlæser Samtale