Det er en af de mest hårdnakkede myter, der findes om kropsvægt og sundhed, altså myten der handler om energibalancen. Der er ikke noget galt med energibalance og det matematiske/fysiske i at beregne kalorier og opsætte et regnestykke for kalorier ind og kalorier ud. Det er rigtig anvendeligt for et oliefyr, men det kan altså ikke bruges for noget så komplekst som en menneskekrop.

Sundhedsmyndighederne siger: Forbrænd det samme antal kalorier, som du spiser, for så tager du ikke på i vægt. Forbrænd flere kalorier end du spiser, så taber du dig. Men hvis det var sandt, og jeg hver dag forbrændte flere kalorier, end jeg spiste f.eks. en forbrænding svarende til 1 kg kropsvægt om måneden, så ville jeg i løbet af 4 år veje 5 kg. Dét kan enhver se, er noget vrøvl, så der er noget grundlæggende forkert.

Du har en fantastisk krop, der er klog på sin egen overlevelse, og som justerer ind ift. de omstændigheder, du udsætter den for. Kroppen har naturligvis brug for næringsstoffer og energi for at kunne klare alle funktioner inde i kroppen og for at kunne bevæge sig. Den har et basalt stofskifte, der hele tiden sørger for din overlevelse. Hvis der sker ændringer udenfor kroppen eller inde i kroppen, så regulerer kroppen sit stofskifte. Det betyder, at hvis du indtager færre kalorier over en periode, så skruer kroppen automatisk ned for sit stofskifte (kalorie- og næringsstofomsætningen) og finder et passende niveau, så du ikke dør eller tager skade. Er du udsat for regulær sult, vil kroppen nedjustere stofskifte og andre livsvigtige funktioner i meget lang tid. På et tidspunkt lukker den også ned for vitale funktioner, indtil den enten dør eller får tilført næring og energi igen.

Når sundhedsmyndighederne taler om energibalancen, skelner de ikke mellem fødevarernes forskellige næringsindhold og virkning på vores krop. De sidestiller f.eks. 1000 kcal fra fed fisk med 1000 kcal fra småkager. Men i vores krop forbrændes de to forskellige fødevaretyper vidt forskelligt. Kalorier fra småkager (kulhydrater) mætter kun kortvarigt, kalorier fra fiskekød (protein) mætter lidt længere og kalorier fra fiskefedtet mætter i lang tid. Desuden bruges næringsstofferne til vidt forskellige kropsfunktioner, hvoraf proteinet og fedtet er de livsnødvendige for kroppen.

Alt i alt er der rigtig meget, der har betydning for kroppens vægt og velbefindende. Det kan ikke bare gøres op i et regnestykke om kalorier. Allerbedst for vores sundhed ville være at måle madens næringsstoftæthed, men så handler det ikke længere om et simpelt energiregnskab. Og når alt kommer til alt, så har mennesker gennem tiderne aldrig skullet tælle kalorier eller noget andet for at overleve eller holde den slanke linje, næh de spiste de autentiske næringsrige fødevarer, der omgav dem. Det bør vi også gøre i dag.

Indlæser Samtale