Det er en af de mest hårdnakkede myter, der findes om
kropsvægt og sundhed, altså myten der handler om energibalancen. Der er ikke
noget galt med energibalance og det matematiske/fysiske i at beregne kalorier
og opsætte et regnestykke for kalorier ind og kalorier ud. Det er rigtig
anvendeligt for et oliefyr, men det kan altså ikke bruges for noget så
komplekst som en menneskekrop.
Sundhedsmyndighederne siger: Forbrænd det samme antal
kalorier, som du spiser, for så tager du ikke på i vægt. Forbrænd flere kalorier
end du spiser, så taber du dig. Men hvis det var sandt, og jeg hver dag forbrændte
flere kalorier, end jeg spiste f.eks. en forbrænding svarende til 1 kg
kropsvægt om måneden, så ville jeg i løbet af 4 år veje 5 kg. Dét kan enhver
se, er noget vrøvl, så der er noget grundlæggende forkert.
Du har en fantastisk krop, der er klog på sin egen
overlevelse, og som justerer ind ift. de omstændigheder, du udsætter den for. Kroppen
har naturligvis brug for næringsstoffer og energi for at kunne klare
alle funktioner inde i kroppen og for at kunne bevæge sig. Den har
et basalt stofskifte, der hele tiden sørger for din overlevelse. Hvis der
sker ændringer udenfor kroppen eller inde i kroppen, så regulerer kroppen sit
stofskifte. Det betyder, at hvis du indtager færre kalorier over en periode, så
skruer kroppen automatisk ned for sit stofskifte (kalorie- og
næringsstofomsætningen) og finder et passende niveau, så du ikke dør eller
tager skade. Er du udsat for regulær sult, vil kroppen nedjustere stofskifte og
andre livsvigtige funktioner i meget lang tid. På et tidspunkt lukker den også
ned for vitale funktioner, indtil den enten dør eller får tilført næring og energi
igen.
Når sundhedsmyndighederne taler om energibalancen, skelner
de ikke mellem fødevarernes forskellige næringsindhold og virkning på vores
krop. De sidestiller f.eks. 1000 kcal fra fed fisk med 1000 kcal fra småkager.
Men i vores krop forbrændes de to forskellige fødevaretyper vidt forskelligt. Kalorier
fra småkager (kulhydrater) mætter kun kortvarigt, kalorier fra fiskekød (protein)
mætter lidt længere og kalorier fra fiskefedtet mætter i lang tid. Desuden
bruges næringsstofferne til vidt forskellige kropsfunktioner, hvoraf proteinet
og fedtet er de livsnødvendige for kroppen.
Alt i alt er der rigtig meget, der har betydning for kroppens vægt og velbefindende. Det kan ikke bare gøres op i et regnestykke om kalorier. Allerbedst for vores sundhed ville være at måle madens næringsstoftæthed, men så handler det ikke længere om et simpelt energiregnskab. Og når alt kommer til alt, så har mennesker gennem tiderne aldrig skullet tælle kalorier eller noget andet for at overleve eller holde den slanke linje, næh de spiste de autentiske næringsrige fødevarer, der omgav dem. Det bør vi også gøre i dag.