Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Diabetesforeningen har indgået et samarbejde om at gøre et desperat forsøg på at få bremset udviklingen af overvægtige danskere. Mere end 51 procent af danskerne er overvægtige. Det er iflg. foreningerne 250.000 flere end for bare fire år siden. Hvis udviklingen fortsætter, vil andelen være 70 procent i 2045.

Foreningerne vil kæmpe for obligatorisk kaloriemærkning af fødevarer på restauranter og i kiosker. Der er også politisk opbakning fra Socialdemokratiet og Alternativet til dette initiativ. Sidstnævnte fremsætter i nær fremtid beslutningsforslag i Folketinget om obligatorisk kaloriemærkning.

Al ære værd, at både patientforeninger og politikere vil forsøge sig med nye indsatser mod fedme og sygdomme, men kalorietælling er ikke og har aldrig været vejen ud af fedme.

Et lille eksempel på det ulogiske i at tælle kalorier:

100 g atlantisk, vild, rå laks

159 kcal 

100 g rå broccoli

38 kcal

Tilsammen

197 kcal

eller  

100 g cola light

  0,4 kcal

100 g mørkt rugbrød

200 kcal

Tilsammen 

200,4 kcal

Hvad er mon sundest, når mængden af kalorier er det samme?

Kalorietælling er altså ikke umiddelbart vejen frem. Det er langt vigtigere at fokusere på, hvad man spiser, hvornår man spiser, og hvor ofte man spiser. Fødevarer skal først og fremmest dække kroppens behov for superpotente næringsstoffer, og er man først blevet mættet af dem, er antallet af kalorier pludselig ikke så relevant længere. Kalorietælling bliver et forsimplet regnestykke, som ikke afspejler den sundeste mad og kroppens behov.

Indlæser Samtale