Verdens Diabetesdag d. 14.11. er egentlig en fejring af insulinets opfindelse i 1923. På denne dag sættes fokus på forebyggelse og opsporing af især Type2Diabetes, og det er målet at få fat i de mange danskere, som har en uopdaget Type2Diabetes samt de flere hundrede tusinde danskere, som er i risiko for at udvikle diabetes.

På denne dag kan du blive testet ganske gratis og få besked om, hvorvidt du er i så stor risiko for at have diabetes, at du skal opsøge din læge. Hvis du får taget en test og får et resultat, der anbefaler dig at opsøge din læge, så vil det være en super ide at forberede dig grundigt inden lægebesøget. Lægerne i dag ved mere om symptombehandling med medicin end om forebyggelse og behandling ved hjælp af mad og næringsstoffer, og der er sket meget nyt, siden din læge tog sin uddannelse.

I september har de to toneangivende og centrale diabetesorganisationer, The American Diabetes Association (ADA) og European Association for the Study of Diabetes (EASD) offentliggjort spritnye anbefalinger for behandling af Type2Diabetes. I rapporten bliver kosten angivet som en væsentlig indsats, og der bliver anbefalet flere muligheder: Middelhavskost, DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), Low Carb kost og Vegetarkost.

Desuden konstaterer organisationerne, at diæterne er billige og uden bivirkninger. Det betyder, at disse væsentlige organisationer er gået væk fra de tidligere anbefalinger om, at man som Type2Diabetiker følger de officielle kostråd, som er gældende i de fleste vestlige lande, og som også i Danmark stadig anbefales af bl.a. Diabetesforeningen.

I april blev en anden epokegørende undersøgelse offentliggjort, som fastslog, at Type2Diabetikere kunne vende deres sygdom på et år ved hjælp af kulhydratbegrænset mad, og herigennem stabilisere og reducere deres blodsukker, vægt og medicinforbrug.

Tusindvis med diabetes har allerede opdaget, at en kost med få kulhydrater gør en verden til forskel for deres sygdom og livskvalitet. Der er altså god mening i at lære noget om kostens indflydelse på blodsukker, overvægt og en evt. Type2Diabetes.

Her er nogle gode links til troværdig viden om kost, diabetes og livsstilssygdomme:

www.dietdoctor.com på engelsk, svensk og spansk, alt hvad du har brug for.

www.foreningenquitdiabetes.dk/ på dansk.

www.facebook.com/groups/1745709982337920/ dansk FB-gruppe ”Diabetes og LCHF” til støtte og erfaringsudveksling.

www.spisdigfri.dk/ dansk blog og vejledning for diabetikere.

www.mariesmadmission.dk dansk blog om kulhydratbegrænset kost og autentisk mad.

Kildehenvisninger:

http://care.diabetesjournals.org/content/early/2018/09/27/dci18-0033 de to diabetesorganisationers rapport fra september.

https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs13300-018-0373-9 undersøgelsen fra april om kulhydratbegrænset kost.

Indlæser Samtale