KETO er det helt store lige nu, og det vil det være i lang tid fremover. Sociale medier, aviser og magasiner svømmer over med artikler om ketogen kost. Ketogen kost er super-low-carb (lav mængde kulhydrater) mad i en fordeling, som vi oprindeligt er skabt til at trives ved. Derudover fokuserer ketogen kost på et superhøjt næringsindhold.

Artiklerne beskæftiger sig mest med, at folk med bestemte livsstilssygdomme kan have gavn af kosten. Selv Diabetesforeningerne ude i verden er ved at indse, at ketogen og low-carb kost er godt for diabetikere. Hvad artiklerne glemmer, er at kosten naturligvis også forebygger sygdom, hvilket betyder at alle kan have gavn af KETO.

Forskere og eksperter hylder i dette tilfælde forsigtighedsprincippet og udtaler en bekymring for langtidseffekten af ketogen kost. Den bekymring behøver de dog slet ikke at have, for KETO og LCHF (low-carb, high-fat) har fungeret i 2,5 millioner år indtil moderne tid. Det fungerer stadig i oprindelige befolkninger, som spiser deres oprindelige kost. Det er derfor den længst afprøvede diæt, der findes, så det er ikke en slankekur eller ekstrem kur, men til gengæld en fuldstændig sund, naturlig og oprindelig måde at få sine næringsstoffer gennem maden.

Når forskerne påstår, de ikke kender langtidskonsekvenserne, kunne de starte med at stille sig selv det spørgsmål, at hvis dét, vores forfædre spiste for mere end 10.000 år siden, var usundt, ville vi så have været her i dag? Som pendant til det spørgsmål kan de efterfølgende filosofere lidt over, hvordan vi er havnet i nuværende fedme- og sygdomsepidemi, når nu de officielle kun 50 år gamle kostråd skulle være så fantastiske, og vores fødevareudbud er større end nogensinde?

Optimal ernæring afhænger af optimal adgang til næringsrige fødevarer, og det har der oprindeligt været rigeligt af (fra før 10.000 år siden). Desuden har mennesket udviklet sig optimalt, fordi vi fik tæmmet ilden og derigennem haft mulighed for at udnytte de tilgængelige fødevarer og deres næringsstoffer optimalt. Den oprindelige kost bestod året rundt af en kolossal vifte af nærings- og energirige animalske produkter fra vand, land og luft, og intet gik til spilde. Dertil blev kosten i sæsonen suppleret med bær, syrlig frugt, nødder, frø og kerner. Der var så rigeligt et udbud, at behovet for rødder samt nærings- og energifattige plantevækster var minimal og ikke værd at lede efter.

Men i dag er vores mainstream fødevarer af uhyggelig ringe kvalitet med artsfremmede tilsætninger og unaturligt højt sukkerindhold. Hovedvægten ligger på kulhydratrige fødevarer, som historisk set kun har været en del af kosten i 10.000 år – i Danmark i endnu kortere tid, fordi istidens is lige skulle smelte af.

Flere hundrede canadiske læger er blevet aktive i at sprede budskabet om, at en kost med lavt kulhydratindhold er godt for helbredet. Gruppen, Canadian Clinicians for Therapeutic Nutrition (CCTN), holder foredrag, skriver debatartikler, er i de officielle medier, udfordrer regeringen og er i det hele taget meget synlige også på sociale medier. Alle disse læger har set dramatiske forbedringer i sundheden blandt de patienter, som har ændret kosten, og mange har selv oplevet sundhedsforbedringer med KETO. CCTN advarer Canadas befolkning om at følge de officielle canadiske kostråd, der stadig hylder et lavt fedtindhold og mange kulhydrater.

Også i England er lægerne kommet på banen for et bedre helbred for deres befolkning. Alle 52.000 praktiserende læger har nu gratis net-adgang til et undervisningsprogram mhp. behandling af deres diabetespatienter med low-carb. Indsatsen er udsendt af deres egen fagforening.

Når danske forskere og medier kalder KETO for ”hård”, ”ekstrem” og ”svær”, ser jeg det primært som en følge af den kulhydrat- og sukkerfikserede danske kultur, man er op imod. KETO er ikke i sig selv hverken hård, ekstrem eller svær, men det tager nogle uger at blive fedtforbrændende og frigøre sig fra afhængigheden af kulhydrater og sukker, samt at frigøre sig fra omgivelsernes madtradition, undren, pres og løftede pegefingre.

KETO er ikke kun gavnlig for folk med livsstilssygdomme. KETO er også for alle os, der ikke vil have disse livsstilssygdomme. Det er temmelig logisk: hvis en autentisk, oprindelig kost kan hjælpe folk, der har livsstilssygdomme, så kan samme kost også forhindre livsstilssygdomme. Det er der en helt naturlig evolutionær forklaring på, som hverken er ekstrem, farlig eller religiøs.

Til gengæld vil jeg påstå, at myndighedernes indædte tro på de Officielle Danske Kostråd netop kan virke ekstrem, farlig og religiøs.

Ekstrem, fordi kostrådene anbefaler unaturlige fødevarer i mængder, som ingen menneskekrop har naturlige forudsætninger for at genkende eller udnytte til gavn for et godt helbred. F.eks. giver kostrådene grønt lys for at give et 3-årigt barn tilsat sukker svarende til 15 sukkerknalder om dagen udover alt det naturligt forekommende sukker i fødevarerne.

Farlig, fordi kostrådene er baseret på uvidenskabelig og biased forskning fra midten af 1900-tallet, og fordi vi nu må konstatere, at der er noget, der ikke virker.

Religiøs, fordi regering og styrelser i forening har vedtaget en strategi mod fake-news, der skal forhindre udbredelse af moderne evidensbaseret viden om kost og sundhed – vel at mærke den viden, som kun de selv vurderer som upassende. Strategien bliver udmøntet på en måde, som visse amerikanske præsidenter kan blive grønne af misundelse over.

I dag ved vi mere end for 50 år siden, så lad os dog bruge den viden til sammen at få vendt skuden og ikke holde fast i gamle dogmer. Det er på tide, at myndighederne giver de Officielle Danske Kostråd et faktatjek og er lydhør overfor den voksende tendens i befolkningen til at ville det bedste, sundeste og mest naturlige. Indtil myndighederne tager sig sammen, kan vi heldigvis hver især tage skeen i egen hånd – hellere i dag end i morgen.

Indlæser Samtale