Jeg har haft den store fornøjelse at overvære et foredrag i Sverige med den svenske ingeniør Michel Lundell.

Michels foredrag beskrev den personlige rejse fra pludselig at få diagnosen epilepsi i en sen alder og til nu, hvor han har omlagt sin kost og er begyndt at interessere sig for ketose og måling af ketoner. Epilepsimedicinen ændrede hans personlighed i uønsket retning, men han fandt den ketogene kost som et alternativ til medicinen. I processen med at vænne sig til kosten og skabe et liv i ketose, brugte han sin ingeniøruddannelse og opfandt en åndedræts-ketonmåler. Under udvikling af måleren analyserede han forholdet mellem de forskellige typer ketoner.

I forelæsningen forklarede han forskellen mellem udåndingsketoner, urinketoner og blodketoner, og hvad det betyder ift. målinger. Man kan ved at måle sine ketonniveauer få en forståelse for, hvordan kroppen reagerer på forskellige stimuli, såsom mad, motion, søvn osv. For at få mere end et "Jeg er i ketose eller ikke" og være i stand til at justere i sin livsstil, er det godt at vide, hvordan man fortolker de forskellige målinger, og hvornår det er passende at foretage dem.

Nogle korte pointer fra foredraget:

·       Når insulin går op, går ketoner ned

·       Når insulin går ned, går ketoner op

·       Urin-, blod- og udåndingsketoner er tre vidt forskellige mål (se evt. vedhæftede korte video)

·       Måling af udåndingsacetone er generelt bedst, da den viser realtids ketonniveau. Man skal dog huske at tømme lungerne helt

·       Måling af blodketoner er bedst for mennesker med Type1Diabetes

·       Måling af urinketoner er for usikker

”Det er tid at kassere de forudfattede meninger om kroppen og begynde at lytte til den for at kunne arbejde med den i stedet for imod den” sluttede han sit foredrag.

Ved at overvåge sine ketoner, kan man lære sin krop bedre at kende. Ketoner er et superbrændstof for kroppen i stedet for glucose. Når kroppen er blevet fedtforbrændende, kaldes det at være i ketose

Der sker virkelig noget interessant, når en ingeniør tager fat om personlige udfordringer med sundhed og sygdom.

OBS at tilstanden ketose ikke er det samme som den livsfarlige tilstand ketoacidose, som især mennesker med Type1Diabetes kan havne i, hvis de ikke styrer deres insulinniveau optimalt.

https://www.youtube.com/watch?v=WIq19XxgLtM

Indlæser Samtale