Kostråd 5: Vælg magert kød og kødpålæg

Danskerne er ramt af fedtforskrækkelse, og det er ikke så underligt. For i mere end 45 år har vi fået tudet ørerne fulde af risikoen for at få helbredsproblemer ved at spise fedt. Vores krop og kredsløb bliver sammenlignet med et afløbsrør fra køkkenvasken, hvor fedt kan sætte sig fast på indersiden og til sidst stoppe helt til. Der har aldrig nogensinde været videnskabelige beviser for, at den sammenligning er i orden. Til gengæld viser det sig i dag, at det ikke er fedtet men de store mængder kulhydrater, der er synderen ift. kredsløbslidelser.

Men de officielle kostråd påstår stadig: "Mættet fedt kan være med til at øge risikoen for hjerte-kar-sygdomme". Men det er der ingen videnskabelige undersøgelser, der understøtter. Modsat er der flere og flere undersøgelser, der viser, at fedt er nødvendigt og sundt. Hør mere om mættet fedt og andre fedtstoffer på næste mandag.

Dette kostråd nr. 5 fokuserer også vældigt meget på kød især rødt kød, som skal forstås som kød fra firbenede dyr f.eks. okse-, kalve-, lamme- eller svinekød - uanset om det er gennemstegt eller ej. Der anbefales højst 500 gram kød om ugen, hvilket i mit perspektiv ville få enhver krop til at begynde at æde af sin egen muskelmasse.

Kostrådene anbefaler i det mindste én god ting: "Frem for at bruge færdiglavet kødpålæg kan du gemme noget af kødet fra dit aftensmåltid og bruge det som pålæg". Dette skyldes, at kødpålæg og industriforarbejdet kød oftest er røget, saltet og nitritkonserveret. Så ja: lav lidt ekstra om aftenen, så du har til næste dags frokost.

Min anbefaling er, at du spiser det fedt, der fra naturens side allerede findes i kødet. Kød og fedt er fint afbalanceret ift. det behov, din krop har. Så giv din krop dét, den naturligt har brug for.

Indlæser Samtale