Kostråd 8: Drik vand
Det officielle kostråd om at drikke rent vand er et supergodt kostråd!! Så her kunne jeg faktisk slutte mit indlæg. Men du får alligevel lidt bonusoplysninger om mængde og indhold, for vand er det vigtigste i vores ernæring. Vi kan ikke overleve uden vand, men kan godt overleve i lang tid uden mad.
Cirka 70 % af din kropsvægt består af vand! Men du skal hele tiden sørge for at tilføre nyt vand, da det bliver brugt hele tiden som sved, i vejrtrækningen og den almindelige energiomsætning i kroppens organer og muskler. Når du går på toilettet, skal dit tis have en klar gul farve og ikke lugte. Er det mørkt gult eller lugtende skal du skrue op for dit vandindtag. Der findes en udmærket tommelfingerregel om, at du som voksen skal drikke cirka en tredjedel af din kropsvægt i deciliter om dagen for at holde dig sund og rask. Vejer du 60 kilo, vil det sige 20 deciliter = 2 liter vand. Men det er som sagt en tommelfingerregel, for dit behov er meget afhængig af de ydre omgivelser (temperatur og luftfugtighed) og dit aktivitetsniveau: jo mere aktivitet desto mere vand. Du bør ikke drikke meget vand lige før et måltid, da vandet så vil fortynde mavesyren. Mavesyren skal opløse den mad, du spiser, og den virker bedst og efter hensigten, hvis den er næsten ufortyndet.
Ifølge ”Bekendtgørelse om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg” fra Miljø- og Fødevareministeriet skal alle vandværker og vandet kontrolleres regelmæssigt. I 2009 stoppede man med at tilføre klor til drikkevandet i Danmark, fordi alt drikkevandet nu blev hentet op fra grundvandet og ikke fra overfladen på f.eks. søer. Det er en stor tryghed at vide, at danskernes drikkevand i vandhanerne bliver kontrolleret for bl.a. urenheder, bakterier og pesticider. Vi skal selvfølgelig heller ikke være blåøjede, for når tallet for et fremmedstof i en vandprøve er lavt, er det ikke det samme som, at stoffet ikke er til stede. De grænseværdier, vores myndigheder har sat for vandets urenheder, er til hver en tid politiske, og kan skrues op og ned afhængig af både politiske og kommercielle interesser.
Aktuelt er der en hed debat om at indføre flaskevand på de danske skoler. Det er i den grad en kommerciel kampagne, der er både økonomisk og miljømæssigt uansvarligt: rent vand fra hanen koster i gennemsnit kun 6,6 øre/liter, det tager ca. 3 liter vand at producere 1 liter flaskevand inkl. flaskeproduktionen, der udledes ca. 900 gange så meget CO2 pga. flaskevand end fra postevand, og der er flere bakterier i flaskevand end i postevand. Alt i alt er det danske drikkevand stadig noget af det reneste i verden, så drik det blot direkte fra vandhanen. SKÅL!
Her kan du finde resultatet af din lokale drikkevandskontrol:
http://www.geus.dk/DK/data-maps/jupiter/Sider/vandkvalitet-dk.aspx