Der er dømt vinterhygge med simremad her hos mig.

Der findes mange forskellige slow-cooking metoder f.eks. i sous-vide, varmluftovn, masseovn, høkasse eller den moderne Wonderbag. Det er de to sidste, jeg bedst kan lide, for med dem bruger jeg minimalt med strøm eller fossil energi.

Når maden tilberedes langsomt bliver retternes aroma og smag bevaret nede i gryderne, og næringsstoffer og struktur bliver ikke ødelagt i processen. Maden kommer ganske enkelt til at smage bedre. En ekstra gevinst ved slow-cooking er også, at retterne kan forberedes tidligt på dagen, når jeg har god tid, samt at jeg kan lade maden passe sig selv helt frem til serveringen. Det giver ingen stress og maden risikerer ikke at brænde på.

Her er min yndlingsret i min oldemors gamle høkasse: lam i kål. Det lyder oldnordisk, og det er det også. Det smager helt fantastisk.

Det skal du bruge:

Til 4 personer

  • 1 kg lammekød i tern og mundrette bidder
  • ½ dl olivenolie
  • ½ hvidløg hakket fint
  • 1-2 store løg i tern
  • 1 kg hvidkål snittet ikke alt for fint
  • 6 gulerødder i tern
  • 1 strøgen tsk. hel kommen
  • 2 laurbærblade
  • 10 hele peberkorn
  • Salt og peber efter smag
  • Kogende vand eller bouillon, så det lige akkurat dækker

Sådan gør du:

Svits lammetern i olivenolie i en stor gryde. Svits løg og hvidløg. Tilsæt gulerødder, kommen, laurbær, peberkorn og lidt salt. 

Bland ingredienserne i en endnu større gryde ved at lægge skiftevise lag af rå snittet hvidkål, kødblanding, hvidkål, kødblanding osv. og slut af med et lag hvidkål.

Tilsæt varm væske 2/3 del op til overfladen.

Lad det få et opkog i 10 min. under låg.

Sæt hurtigt gryden ned i en høkasse, pak godt til omkring gryden og lad stå i 4 timer.

Tag gryden op, bland rundt, smag til med salt og peber og giv retten et hurtigt opkog lige inden servering. Uuhmmm.

Indlæser Samtale