Når du bliver spurgt, om du spiser sundt, så svarer du formentlig JA. For hvis du ikke er syg, så må din mad vel være god nok. Du følger måske også de officielle kostråd, så godt du kan, og så burde alt vel være i orden. Men du kan sagtens følge de officielle kostråd og alligevel ikke spise andet end industrifremstillet mad – og så bør du nok sadle om.

Mennesket kræver både MAKROnæringsstoffer (fedt, protein og til dels også langsomme kulhydrater/fibre), som er hovedkilderne til energi, og MIKROnæringsstoffer som skal bruges til bl.a. at omsætte og udnytte energien. Den moderne forædlede kost (og især den industriforarbejdede) er fuld af makronæringsstoffer, men mangler ofte mikronæringsstofferne. De er simpelthen forsvundet ud af produkterne enten gennem raffinering eller forædling.

Mikronæringsstoffer er de vigtige vitaminer, mineraler og enzymer, der ikke kan produceres af vores krop. Derfor er vi nødt til at spise dem gennem vores kost eller som tilskud. Får vi ikke tilstrækkeligt, vil vores celler i længden ikke kunne fungere, og det vil give sygdom.

Det er muligt, at man i en periode eller pga. sygdom har brug for et ekstra tilskud af et bestemt vitamin eller mineral, og så tager man selvfølgelig det. Men det kan være frygtelig svært at vurdere, om kroppen har brug for mere eller mindre af et bestemt mikronæringsstof. Derfor er det mere sikkert, at du til hverdag spiser de naturlige råvarer med alle de vitaminer, mineraler og enzymer, du har brug for. De er endda til stede i en fin og afbalanceret mængde, som du er designet til at kunne håndtere og få glæde af.

Og det handler ikke bare om at spise mere frugt og grøntsager. Ingen frugt eller grønt kommer i nærheden af æg i næringsværdi, hverken ift. makro- eller mikronæringsstoffer. Men hvis du vil leve af æg, vil det være klogt også at sikre dit behov for C-vitamin fra f.eks. hyben, persille eller grønkål.

Konklusionen er, at du ikke bare skal spise dig mæt – du skal spise næringsrigt i gode naturlige råvarer.

Vil du vide mere om hvilken fødevare, der har mest af et mikronæringsstof? Klik her: http://frida.fooddata.dk/CntList.php

Indlæser Samtale