Mange af vores sundhedsproblemer starter tit ved dårlige madvaner i hverdagen. Det er f.eks. en uskik hele tiden at gumle på noget eller drikke af en sodavandsflaske dagen lang. Tænderne, fordøjelsen og blodsukkeret har i løbet af dagen brug for perioder uden mad – og det er uanset, hvilken type mad vi foretrækker.

Her får du en enkel oplistning af tips, som kan hjælpe dig med at indføre en sundere og optimal madkultur. Sæt 2 uger af til eksperimentet og opdag at du, ved at skrue på dine madvaner, får mere tid til andre ting og måske endda taber et par kilo, uden at det var det egentlige mål. Du kan lige nå at afprøve det inden juleaften.

·       Forsøg kun at spise 3 (- 4) måltider om dagen.

·       Forbered rigeligt med mad ved madlavningen, så du ved, at du kan blive mæt. Så har du også nogle rester til f.eks. frokost.

·       Portionsanret ved køkkenbordet/komfuret = stil ikke gryder og fade på spisebordet. Brug evt. en lille tallerken, for så ser portionen større ud, og dine ”øjne” bliver mætte.

·       Spis langsomt og nyd maden. Fordøjelsen fungerer bedre, når du tygger maden godt og nyder den.

·       Tag ikke flere portioner lige efter hinanden, for maven skal have tid til at føle sig mæt.

·       Drik rigeligt vand i alle dine vågne timer og suppler evt. med te og kaffe uden sukker. Undgå alle søde drikke.

·       Planlæg næste dags måltider og hold dig til planen – det er jo kun i 2 uger, du afprøver nye madvaner.

·       Planlæg nødrationer f.eks. rester fra dagen før, så du ikke bliver fristet til at købe en kage eller chokoladebar.

·       Planlæg nødhandlinger f.eks. en gåtur i stedet for at rydde køleskabet for lækkerier, ryd op i et skab eller gør rent i stedet for at sætte dig foran fjernsynet med slik og kage, lyt til din yndlingssang og få tankerne væk fra snacks.

·       Prøv at spise det sidste daglige måltid ved 18-19-tiden, og undlad at spise igen før næste dags morgenmad. Det kan sagtens lade sig gøre, men kræver lidt tilvænning. Kroppen har godt af ro til at fordøje i 10-12 timer.

Når de 2 ugers afprøvning af bedre madvaner er gået, kan du tage stilling til, om du vil fortsætte. Det er godt for kroppen og sundheden med optimale madvaner, så hvorfor ikke bare gøre dem til dine? Det er aldrig for sent at investere i sin sundhed, og optimale madvaner koster ingenting. Win-win.

 

Indlæser Samtale