Hvad er der egentlig i frugtstænger?

Iflg. en tilfældig producent, så er det første og vigtigste at fortælle os, at alt er naturligt, glutenfrit, rig på fibre og uden tilsat sukker og konserveringsmidler. Så langt, så godt.

På min tur rundt i supermarkedet (som en detektiv med hat og blå briller) fandt jeg et produkt, der lovede, at du ville få et boost, når du er ved at gå kold og har behov for lidt ekstra naturlig energi. Jeg har nærstuderet et af produkterne:

Ja, alt er naturligt: Frugter 92% (dadler 91%, hindbær 0,6%), solsikkeolie, rødbedekoncentrat 2,0 %, vand, tørret granatæblekerner 1,0 %, citronkoncentrat, æblejuice, naturlige aroma (hindbær, granatæble).

Ja, formentlig glutenfrit, da der ikke er kornprodukter i, og det er fremstillet langt væk fra kornprodukter.

Tja, rig på fibre: kan 10 gram pr. 100 gram = 10 % betegnes som ”rig på fibre”?

Ja, uden tilsat sukker: dette bliver skrevet flere steder og uddybet ”med et naturligt indhold af sukker”. Efterhånden synes jeg, at betegnelsen ”naturligt indhold af sukker” bliver misbrugt til at sælge produkter, der netop indeholder en del sukker. At indholdet er naturligt og ikke tilsat, gør jo ikke den samlede mængde af sukker til noget sundt.

Ja, uden kunstige konserveringsmidler: det er nemlig slet ikke nødvendigt, når der er så meget konserverende sukker i.

Næringsindholdet ser sådan ud pr. 100 gram (pakkens indhold):

Fedt                  3,2 g

Kulhydrat          64 g                   heraf sukkerarter 57 g

Kostfibre           10 g

Protein              2,1 g

Salt                   0 g

Der er 100 gram og i alt 4 frugtstænger i hver pakke, så det er nok meningen, at du eller dit barn skal spise en stang af gangen. Her kommer så det lille irriterende regnestykke for at konstatere, hvor mange sukkerknalder á 2,1 gram der findes i bare en enkelt frugtstang: 57 gram sukkerarter divideret med 4 = 14,25 gram sukkerarter i hver frugtstang divideret med 2,1 gram = 6,8 sukkerknalder.

Måske du bare kunne have spist en enkelt dadel? Der er jo alligevel mere end 90% dadler i produktet.

Det ville være et fantastisk sundhedsfremmende og ærligt skridt, hvis producenterne ville skrive på produktet, hvor mange sukkerknalder indholdet svarer til. Men risikoen for et faldende salg af produktet er selvfølgelig til at få øje på, så indtil videre er det op til dig at trække luppen frem fra inderlommen og lave det lille regnestykke.

Indlæser Samtale