Man skal ikke skue hunden på hårene. Annika Dahlqvist ligner måske enhver anden 70-årig, men når hun indtager scenen og fortæller om sin kamp mod myndigheder, medier og den offentlige mening, bliver man grebet af hendes fortælling og kampånd. Her er en kvinde, som er blevet hånet og latterliggjort, men som har formået at kæmpe for en højere sags tjeneste: borgernes sundhed.

Det hele begyndte i Sverige i efteråret 2004. Annika er læge med speciale i almenmedicin. Hun opdagede, at en kost med færre kulhydrater og mere fedt hjalp hende mod sin overvægt og en lang række alvorlige sygdomme såsom irritabel tyktarm, mavekatar, fibromyalgi, søvnproblemer mv. Sygdommene forsvandt efter ganske få måneder på den ”nye” kost.

Annika fortalte om sine erfaringer og anbefalede kosten til både sine patienter på sygehuset og kolleger. Året efter startede hun sin egen blog, og kostretningen LCHF (LowCarbHighFat) blev født. Annika er LCHFs moder.

Medierne fik fokus på Annika og hendes ”mærkelige” kostretning, som gik imod de officielle svenske kostanbefalinger. Hendes arbejdsplads følte sig presset til at afskedige hende, på trods af at hun havde været en værdsat medarbejder igennem mange år.

Men i 2008 godkendte de svenske myndigheder LCHF som en evidensbaseret kostretning. Annika kunne nu holde foredrag og skrev en del bøger om LCHF, og hun fik sit tidligere arbejde tilbage. Men succesen varede kort, fordi Annika blandede sig i diskussionen om vaccination af hele befolkningen mod svineinfluenza. Medier og myndigheder hængte hende ud og stemplede hende som farlig, og igen blev Annika afskediget. Senere viste det sig, at hun havde haft ret i sine holdninger til massevaccinationen.

Kostretningen LowCarb og LCHF havde dog bidt sig fast især pga. den alment praktiserende læge Andreas Eenfeldt, som startede sin første hjemmeside og blog Kostdoktorn.se. Den hedder i dag Dietdoctor.com og er blevet verdens største sundhedsplatform med over en halv million besøg om dagen.

I dag er Annika pensioneret, men hun holder fortsat foredrag og skriver jævnligt i sin blog. Hun er i dag overbevist om, at læger og diætister ikke kan vejlede om ernæring og almen sundhed, før de officielle kostråd er lavet om. Det holder jeg med hende i!

Besøg Annika Dahlqvists side her: https://annikadahlqvist.com/

Ovenstående er et kort referat af et foredrag fra Säffle, Sverige i sommeren 2019.

Indlæser Samtale