Om fredagen synder vi!

Sådan siger mine kolleger, når de tager ekstra smør på rundstykkerne ved fredagens forlængede formiddagspause. Og der bliver grebet ivrigt ud efter bagerens "basser".

Men det er ikke smørret, der er syndigt.

Der er for nyligt offentliggjort flere internationale vidensskabelige undersøgelser, som slår fast med syvtommersøm, at fedt er godt, nødvendigt og sundt. Det betyder, at du ikke behøver få dårlig samvittighed over tandsmørret på rundstykket.

Næh, det er rundstykket og "basserne", du bør undgå, hvis du vil have et langt og sundt liv uden f.eks. overvægt og diabetes. Rundstykker og "basser" er fyldt med komplet unødvendige ingredienser, som din krop ikke er designet til at håndtere. Desuden er der mere sukker i, end din krop har godt af i længden. Oprindeligt spiste mennesker ingen sukker. For 150 år siden spiste danskerne ca. 4 kg sukker i gennemsnit om året. Idag spiser vi 40 kg hver! Sukker stimulerer kroppen til at oplagre kropsfedt og øger desuden trangen til både at spise mere og at spise mere sødt. Sukker er ekstremt afhængighedsskabende.

Hold fest, hvor er det bare en lyseslukker. Må vi nu ikke hygge os om fredagen med noget godt at spise? Jo da - hyg alt det du kan, men hvorfor spise søde sager til? Forklaringen på koblingen mellem hygge og sødt ligger helt tilbage fra dengang, du lå i din mors hyggelige, trygge favn og suttede mælk fra hendes bryst. Brystmælk er meget sødt, netop for at stimulere baby til at ville sutte og tage næring til sig. Men når først baby er gået over til fast føde, er den søde smag ikke længere nødvendig. Og oprindeligt var der ingen sødme i fast føde og autentiske, naturlige råvarer.

Du har ikke været et "pattebarn", siden du var ca. 1 år gammel og blev vænnet fra din mors bryst. Når du næsten kun kan hygge, samtidig med at du spiser noget sødt, så er det fordi, du har en vedligeholdt hukommelse for koblingen mellem sødt og hygge. Og den hukommelse er utrolig svær at bekæmpe, når fredagshyggen allerede står på bordet foran dig.

Go' kamp og go' fredag, når du når dertil!

Indlæser Samtale