I de seneste dage har der været en del omtale i medierne om et nyt fødevareprodukt fra Dansk Supermarked. De kalder det selv en Madrevolution. Det handler om mad, der ligner noget, det ikke er – nemlig kød. ”Kødet” er lavet af 100% plantebaserede ingredienser, og der er en del blandet i for at få produktet til at ligne, smage, føles og se ud som hakket oksekød.

Målgruppen for produktet kommer lidt bag på mig. Det er nemlig ikke bare vegetarer og veganere, der kan sætte tænderne i den plantebaserede hakkedreng eller lasagne. Målgruppen er iflg. Dansk Supermarked de kødspisende danskere, som gerne vil have flere kødfrie dage, men som ikke ved, hvordan de skal få flere grøntsager indenbords.

En bekymring med det nye produkt er, at det er voldsomt industrialiseret. Det indeholder soya (GMO?) og hvedeprotein (gluten?), fedt fra kokos, smag fra mandler, tomat og svampe samt farve fra rødbeder. Hvad der ellers er tilsat for at holde sammen på det hele er stadig uklart, da produktet ikke er frigivet endnu.

Med dette nye færdigprodukt snydes vi for de næringsstoffer, der rent faktisk findes i kød og ikke i plantebaserede råvarer. Allervigtigst er de animalske fedtstoffer og vigtige animalske proteiner samt f.eks. B12-vitaminet. Så at kalde det en Madrevolution er nok noget af en overdrivelse. Jeg vil nærmere kalde det en Mad-devolution, hvor vi som forbrugere får en endnu sværere opgave i at sikre, at vi ikke snyder vores krop for vigtige næringsstoffer, som vi er designet til at leve af. Jeg bryder mig ikke om snyd!

Indlæser Samtale