Hvis man ønsker sig noget, stærkt nok og længe nok, så kan der ske små mirakler. Som en indsats mod faren for at smitte hinanden, har de store supermarkedskæder besluttet at fjerne muligheden for at fylde sit yndlingsslik i poser til bl.a. fredag aften foran fjernsynet. Hylderne er nu blevet skærmet af eller fjernet helt, for at kunderne ikke stimler sammen ved dem eller håndterer det løse slik med evt. virussmittede fingre. Bland-selv-slik hylderne lige før kasseapparaterne betragter jeg som den sukkersøde udgave af Christianias ”Pusherstreet”.

Jeg har i adskillige indlæg i medierne kritiseret indretningen og opfordret supermarkedskæderne til at fjerne hylderne, men der er mange penge i at bibeholde dem. Alt er tilrettelagt i indkøbsmiljøet, for at kunderne skal købe nogle bestemte varer – og det gør de. De er lige så afhængige af slikket, som alkoholikeren er afhængig af alkohol, og rygeren er afhængig af tobak. Sukker er mere afhængighedsskabende end kokain, det er billigt og fuldstændig lovligt. Den frie vilje er sat helt ud af spillet, fordi vi er født til at elske sukker – det handler om overlevelse (læs evt. mere her: https://www.naturli.dk/artikel/vi-er-foedt-til-at-elske-sukker-nu-slaar-det-os-langsomt-ihjel/)

Der er absolut ingen næringsværdi i sukker og slik. Den massive tilstedeværelse af alle former for sukker er en af de væsentligste årsager til fedmeepidemien (51% af alle danskere er overvægtige) og den stigende forekomst af f.eks. diabetes/forstadier til diabetes (20%) og fedtlever (NAFLD 25%). Der er en direkte fysiologisk sammenhæng mellem et højt og vedvarende indtag af sukkerarter og nævnte sygdomme.

Nu håber jeg (naivt måske), at supermarkedskæderne benytter denne lejlighed til at fjerne hylderne helt og vise danskerne, at butikkerne tager deres medansvar for befolkningens helbred alvorligt.

Se hvor lidt godt, der er i sukker: Frida Fooddata https://frida.fooddata.dk/food/77?

Pressen om afspærring af slikhylderne https://fodevarewatch.dk/Fodevarer/article12009196.ece

Indlæser Samtale