Proteiner er vigtige for opbygning af menneskets krop.

Hvis vi ikke får protein, så dør vi efter nogen tid. Protein er et af kroppens allervigtigste byggematerialer, og nogle af proteinets biokemiske bestanddele (aminosyrer) skal vi mennesker have tilført udefra gennem vores mad. Proteiner er nødvendige for cellestruktur, muskler, hormoner, enzymer, arvemasse, hud, hår, negle, nervesystem mm.

Protein fra animalske produkter er fuldgyldige dvs. de indeholder alle de proteinbestanddele, som menneskekroppen har brug for og i den rette balance. Spiser vi kun vegetabilske proteiner, skal vi spise mange forskellige slags fødevarer for at sikre os, at kroppen får alle de livsvigtige proteinbestanddele. Hvis vi ikke får nok protein eller kommer til at mangle nogle af proteinbestanddelene, vil kroppen begynde at ”æde” af sin egen muskelmasse, for at proteinmanglen ikke skal gå ud over mere vitale dele.

Vore forfædre spiste for at blive mætte og stærke, og de spiste rigtigt meget animalsk protein, for det var det, der var bedst tilgængeligt og mest næringsrigt. Og så spiste de det hele: indmad, fedt, benmarv osv. På den måde fik de næringsstofferne i den rette balance. Det er nødvendigt med en jævnlig tilførsel af protein til kroppen, fordi kroppen hele tiden forbruger protein. Især for børn, er det nødvendigt med lidt ekstra protein for at kunne vokse optimalt og for at give alle de fine kropsstrukturer og celler den næring, der er brug for.

Der findes væsentlige studier om underernæring/fejlernæring hos børn, som er gennemført i lande, hvor animalsk protein ikke er så tilgængeligt, og hvor den kulturelle diæt er mere plantebaseret. Især i dette første studie nedenfor er resultatet tydeligt ift. børns udvikling: animalsk protein giver bedre udvikling.

Undersøgelsen i Kenya: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24168874/ 

Resultat: Animalske fødevarer har en positiv indvirkning på grundskole testresultater hos kenyanske skolebørn i et kontrolleret forsøg. Børn i ”kødgruppen” viste betydeligt større forbedringer i testresultater end i alle de andre grupper. Sammenlignet med kontrolgruppen viste ”kødgruppen” betydelige forbedringer i testresultater i f.eks. matematik, engelsk, kiembu, kiswahili og geografi.

Undersøgelsen fra Asien: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2021.785227/full

Resultat: Denne undersøgelse havde til formål at identificere de vigtigste fødevarer med prioriterede mikronæringsstoffer som supplerende ernæring til småbørn (6-23 måneder) i Syd- og Sydøstasien. Målet var at forhindre fejl- eller underernæring hos småbørn. De vigtigste fødekilder er (prioriteret rækkefølge) indmad, skaldyr, krebs, frisk fisk, ged, dåsefisk med fiskeben, æg, oksekød, lam/fårekød, mørkegrønne bladgrøntsager, komælk, yoghurt, ost og i mindre grad dåsefisk uden fiskeben.

Når det kan dokumenteres så tydeligt, at animalsk protein er væsentlig for børns udvikling, er det dybt bekymrende, at den danske Fødevarestyrelsen gennemfører kampagner på alle institutioner i Danmark, hvor børn og unge opfordres til at spise flere bælgfrugter og samtidigt skære ned på animalske fødevarer. Evidensen for fornuften i deres kampagne mangler fuldstændigt.

Læs mere om kampagnen her:

https://sundhedspolitisktidsskrift.dk/meninger/kommentarer/5905-fodevarestyrelsen-tager-born-unge-og-gamle-som-gidsler-i-et-ideologisk-eksperiment.html

 

Indlæser Samtale